Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Historisch: WTO sluit allereerste wereldwijde handelsakkoord

  •  
07-12-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ploumen.png
WTO-conferentie een succes: landen sluiten op de valreep akkoord
Op het Indonesische eiland Bali hebben de deelnemers aan de WTO-conferentie, op de valreep, een akkoord gesloten. “Een historisch moment”, aldus directeur-generaal Roberto Azevedo. Niet eerder in de geschiedenis van de Wereldhandelsorganisatie lukte het een wereldwijd akkoord te sluiten.
Even leek het er vrijdag op dat de onderhandelingen zouden mislukken doordat Cuba dwars lag. Na afspraken tussen de VS en Cuba, kon het akkoord uiteindelijk toch doorgang vinden.
Azevedo:
Voor het eerst in de geschiedenis heeft de WTO daadwerkelijk gepresteerd. Dit keer kwamen alle leden bij elkaar. We hebben het woord ‘wereld’ teruggebracht in het begrip ‘wereldhandelsorganisatie’.
Het belangrijkste onderwerp waar de landen overeenstemming over moesten krijgen, was het versimpelen en harmoniseren van douaneprocedures. Hierdoor moet internationale handel makkelijker worden. “Met name in minder ontwikkelde landen staan exporteurs vaak lang aan de grens te wachten voor goederen het land in mogen. Bovendien zijn de procedures vaak ondoorzichtig en bureaucratisch”, schrijft d e Volkskrant. Het akkoord kan naar schatting wereldwijd een biljoen dollar aan winst opleveren.
Minister Ploumen (Buitenlandse Handel) is tevreden met het akkoord. Volgens haar zullen van deze afspraken met name de minst ontwikkelde landen profiteren.
cc-foto: WTO

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.