6

Historische overwinning voor de democratie in Nigeria

Muhammadu Buhari versloeg zittend president Goodluck Jonathan, die zijn nederlaag heeft erkend

Voor het eerst sinds de onafhankelijkheid van Nigeria in 1960 is een zittend president op democratische wijze verslagen. Muhammadu Buhari, leider van de APC, behaalde ongeveer 55 procent van de stemmen en won daarmee ruim van zittend president Goodluck Jonathan.

Jonathan heeft zijn verlies toegegeven en Buhari telefonisch gefeliciteerd. Een unicum in de geschiedenis van Nigeria. De partij van Jonathan tekende echter wel bezwaar aangetekend tegen de uitslag in een aantal van de stembureaus in het noorden van het land, waar Buhari de meeste kiezers heeft. Verwacht wordt dat onderzoek van de klachten de uitkomst niet zal veranderen.

Dinsdagmiddag werd steeds duidelijker dat de PDP en Jonathan zouden gaan verliezen. Hooggeplaatste PDP-functionarissen oefenden daarop grote druk uit op de kiescommissie, maar tot geweld  is het vooralsnog niet gekomen. De komende dagen zal blijken of de aanhangers van Jonathan in de zuidoostelijke Nigerdelta zich bij het verlies zullen neerleggen. PDP-aanhangers daar hebben eerder al verklaard dat zij bij verlies van Jonathan in opstand zullen komen. Ook in Lagos, de zakenhoofdstad van Nigeria, wacht men in spanning af. De kans dat het leger zich tegen de uitslag zal verzetten is minimaal. Verkiezingswinnaar Buhari is zelf voormalig militair en heeft als oud-generaal goede banden met de legertop.

Volkskrant: President Goodluck erkent nederlaag verkiezingen Nigeria

Geef een reactie

Laatste reacties (6)