8

Historische verkiezingen in Birma

Update: Staatsmedia bevestigen winst ... NLD verklaart: Aung San Suu Kyi behaalt parlementszetel... maakt kans op parlementszetel... Macht leger zal nauwelijks ingeperkt worden

Het is vandaag een spannende dag voor de Birmese oppositieleider Aung San Suu Kyi. In Birma zijn de stembussen geopend voor tussentijdse verkiezingen. Van de 440 zetels staan er slecht 45 op het spel, waardoor de macht van het leger nauwelijks zal slinken. Desalniettemin is er sprake van een historische dag, nu Aung San Suu Kyi als leider van de Nationale Liga voor Democratie (NLD) zo goed als zeker een parlementszetel zal winnen.


Aung San Suu Kyi heeft een parlementszetel weten te bemachtigen. Dat blijkt volgens haar partij, de Nationale Liga voor Democratie, uit de verkiezingsuitslagen. De bewering is nog niet officieel bevestigd.

Aung San Suu Kyi stond jarenlang onder huisarrest, nadat de NLD bij de verkiezingen in 1990 een grote overwinning boekte. De junta weigerde de uitslag destijds te erkennen.

Bij de huidige verkiezingen zijn internationale waarnemers aanwezig. Het Westen heeft aangekondigd sancties tegen Birma op te zullen heffen als de verkiezingen eerlijk verlopen. Volgens Suu Kyi is er nu al geen sprake meer van eerlijke en vrije verkiezingen. Zo zouden er pogingen zijn gedaan kandidaten van de oppositie te verwonden. Ook zou men geklaagd hebben over een waslaagje dat is aangebracht in de vakjes van NLD-kandidaten. Na de stemming zou deze kunnen worden verwijderd, waardoor de blanco stem ongeldig wordt.

Update maandag 2 april 16:00

De staatsmedia bevestigen de winst van Suu Kyi.

cc-foto: Abrinsky

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (8)