9

Hittegolven vergroten de kans op vroeggeboortes

De klimaatcrisis leidt ertoe dat er meer hittegolven plaatsvinden. Dat dergelijke hittegolven tot gevolg hebben dat er meer mensen overlijden was al langer bekend – zo stierven er in Nederland tijdens de hittegolf van eind juli 400 mensen meer dan in een ‘normale’ zomerweek. Nu blijkt dat tropische temperaturen ook tot meer vroeggeboortes leiden.

Onderzoekers van de Universiteit Hasselt becijferden dat het risico op vroeggeboorte met 15,7 procent toeneemt op dagen dat het warmer dan 30 graden is. Als het ‘gematigd’ warmer is (26 graden), dan neemt de kans op een vroeggeboorte met 9 procent toe. De onderzoekers baseerden zich op de gegevens over vroeggeboren Vlaamse baby’s in de periode tussen 1998 en 2011. De Morgen schrijft:

Die vroeggeboortes zijn problematisch want in westerse landen is het de grootste doodsoorzaak bij pasgeborenen. Uit cijfers van het Studiecentrum voor Perinatale Epidemiologie van 2018 blijkt dat een op de vier baby’s die voor 28 weken worden geboren, overlijdt in de eerste week na de geboorte. Kindjes die het wel halen, kampen vaak tot op volwassen leeftijd met gezondheidsproblemen, zo stelt onder andere de Wereldgezondheidsorganisatie vast.

Cc-foto: Ella 87

Geef een reactie

Laatste reacties (9)