17

Hoax: Syrische lesbische blogger blijkt hetero Amerikaan

Tom Macmaster, Amerikaanse schrijver in Schotland, jaagt Syrische homo's de stuipen op het lijf

Het verhaal over de ontvoerde blogger Amina Abdallah is een hoax. Verschillende westerse media als The Guardian pikten het verhaal op van Abdallah die door handlangers van de Syrische premier Assad zou zijn ontvoerd. Het verhaal is echter niet waar, bekent Amina nu ook zelf op haar weblog.

In het ontvoeringsverhaal van Abdallah’s zaten al een paar zwakheden. Amina’s nichtje deed op haar weblog verslag van het incident, maar schreef onder een anonieme naam. Journalisten die het nieuws oppikten konden ook niemand vinden die Abdallah ooit in levende lijve had ontmoet. Alleen een handjevol beweerde met haar gecorrespondeerd te hebben, schrijft The Jerusalem Post. Later deze week bleek ook dat de foto van Abdallah een andere persoon was, namelijk de Londense Jelena Lecic. Daarop besloot Abdallah haar verhaal te openbaren.

Op haar blog ‘A gay girl in Damascus’ schrijft ze:

“Ik had nooit gedacht zoveel aandacht te krijgen. Hoewel mijn verhalen misschien fictie zijn, de feiten op mijn blog zijn waar en niet misleidend. In Syrië
 gebeurt het dagelijks. Ik geloof niet dat ik iemand pijn heb gedaan, maar ik voel juist dat ik een belangrijke stem heb gegeven aan gebeurtenissen die de aandacht verdienen.

Abdallah heeft wel degelijk de wereld opgeschud. Direct na haar verdwijning richtten sympathisanten een Facebook pagina op om haar vrijlating te eisen. Daarop reageerde ook uiteindelijk Lecic:

“Ik bid dat Amina veilig terugkeert bij haar familie, maar ik wil even heel duidelijk maken dat ik haar niet ben, ondanks dat mijn foto overal bij haar verhaal staat.

De 35-jarige Amina zou samen met haar Amerikaanse moeder en Syrische vader in Nevada wonen, maar in werkelijkheid blijkt ze een man; Tom MacMaster. Journalisten die goed speurwerk hadden gedaan, konden echter al weten dat de verhalen van Abdallah niet helemaal waar zouden zijn. In 2007 heette haar blog: ‘Amina Arraf’s Attemps at Art’, waaronder ze schrijft. “Op deze blog schrijf ik korte fictieve verhalen waar ik mee bezig ben.

Abdallah’s sympathisanten nemen de echte waarheid niet zo luchtig als de Amerikaan had gehoopt. Op #GayGirlHoax stormen de boze reacties binnen. De Arabische journalist Danny Sees schrijft:


“Echte LGTB activisten zijn door haar verhaal nog meer op hun hoede geweest, alleen omdat één iemand zijn 15 minuten wereldbekendheid wilde hebben.”

Geef een reactie

Laatste reacties (17)