5

Hoax van de dag: BN’ers betaald voor hulpactie Giro555

Vals bericht circuleert op social media ... SHO reageert verontwaardigd: 'dit kan niet en dit klopt niet'

Regelmatig zingen er op het internet berichten rond die zo bizar klinken, dat je bijna niet gelooft dat ze waar kunnen zijn. En meestal zijn ze dat dan ook niet.

Dinsdag werd op internet een bericht rondgestuurd waaruit zou blijken dat de bekende Nederlanders die gisteren hebben meegedaan aan de nationale hulpactie daarvoor ‘tonnen’ betaald hebben gekregen. De hoax verscheen op de website krant.it en opende met de kop: ‘Een paar ton van het bedrag van giro555 gaat naar de BN’ers’.

In het stuk werd beweerd dat de BN’ers die hadden meegewerkt aan de hulpactie tussen de 500 en 2000 euro zouden hebben ontvangen voor hun deelname. 

Joop belde met SHO-woordvoerder Jos de Voogd. Zijn reactie op het bericht:

Dit is totale onzin. Echt nonsens. De BN’ers hebben hier geen geld voor ontvangen. Het bericht klopt absoluut niet. Helaas zijn er mensen die denken dat dit soort berichten wel waar zijn. Dat betreur ik, maar wat moet je eraan doen?
Zelfs als een BN’er om geld zou vragen, wat ik ze nog nooit heb horen doen, dan zouden we ze nooit betalen. Dat past totaal niet in de geest van deze hulpactie.

Met de inzamelingsactie werd in totaal 18,5 miljoen euro opgehaald. Hoogleraar filantropie Theo Schuyt noemt het resultaat ‘een keurige opbrengst‘ en verwacht dat het totaalbedrag de komende dagen nog wel zal oplopen tot een bedrag tussen de 20 en 25 miljoen euro.

Geef een reactie

Laatste reacties (5)