Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hoe Arthur Gotlieb postuum klokkenluider van de NZa werd

  •  
05-09-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
249 keer bekeken
  •  
gotlieb300.jpg
Video: reconstructie van het VARA-programma ZEMBLA over de tragische dood van een klokkenluider
Arthur Gotlieb is 50 jaar en senior beleidsmedewerker bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) als hij onzorgvuldigheden ontdekt op zijn werk. Nadat hij deze zaken intern aankaart, merkt hij dat hij niet alleen geen gehoor vindt, maar dat zijn positie wordt ondermijnd. Hij komt in verweer en schrijft een dik rapport voor zijn hoogste baas, daarin luidt hij de noodklok over grote misstanden. Twee weken later maakt Gotlieb een eind aan zijn leven. Hij liet echter een lijvig bewaarschrift achter, een boekwerk dat intern als een bom werd behandeld die ieder moment af kon gaan.
Omdat de NZa van zins lijkt om de affaire stil te houden, stapt de familie van Arthur naar de pers. En zo wordt Arthur Gotlieb postuum klokkenluider. ZEMBLA onderzoekt in bovenstaande uitzending hoe een toegewijde ambtenaar tot wanhoop wordt gedreven.
Vrijdag presenteren de familie van Arthur Gotlieb en redacteuren Joep Dohmen en Jeroen Wester (redacteuren NRC Handelsblad) het boek Operatie ‘werk Arthur de deur uit’, Dagboek van een ongewenste werknemer.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.