84

‘Hoe dan, Geert?’ Venlo mag voorlopig nog van enorme graffiti genieten

De enorme graffiti “# Hoe dan Geert?” die afgelopen week opdook op een spoorbrug bij Venlo, hoeft voorlopig niet weggehaald te worden. Dat meldt 1Limburg. Volgens spoorbeheerder ProRail is de tekst ‘niet aanstootgevend’.

De tekst werd deze week gespot door een voorbijganger en op de foto gezet. Die werd al snel vele keren gedeeld op sociale media, waaronder door de bedenker van de kreet Arjen Lubach. In zijn programma ZML stelde Lubach die vraag aan Geert Wilders om aan te tonen dat de PVV-leider veel roept, maar geen enkele uitleg geeft over hoe hij die plannen nou eigenlijk wil verwezenlijken.

Reden voor kunstenaar De Winterschilder – de artiest wil verder anoniem blijven – om de spuitbussen erbij te pakken. Behalve de door Lubach in het leven geroepen hashtag staat op de brug ook te lezen: ‘Veel schreeuwen, geen oplossingen.’ De Winterschilder zegt tegen 1Limburg: ‘Het is een van de meest in het oog springende plekken van de stad en daarom ook een geschikte plek om de Venlose bevolking nog eens na te laten denken over deze vraag: Hoe dan Geert?’ Daarnaast speelt mee dat Geert Wilders afkomstig is uit Venlo en die plaats bekend staat als dé thuisbasis van de PVV.

Volgens ProRail is er geen haast om de graffiti te verwijderen. Dat gebeurt alleen met spoed wanneer het gaat om discriminatie. In de regels staat niets over politieke uitingen en dus mag de graffiti nog even blijven staan. Uiterlijk in april zal het kunstwerk overigens alsnog verdwijnen: ‘Toevallig staat deze brug op de nominatie om vanaf april te worden opgeknapt. Deze klus zal enkele maanden in beslag nemen en dan wordt ook de tekst overgeschilderd.’

Geef een reactie

Laatste reacties (84)