Laatste update 14:38
10

Hoe de lange arm van Beijing ook Oeigoeren in Nederland bedreigt

Oeigoeren worden niet alleen in China ernstig bedreigd, mishandeld en opgesloten in ‘opvoedingskampen’, maar als zij weten te ontsnappen naar Europese landen worden ze ook daar onder druk gezet door de Chinese overheid. Dat schrijft NRC vandaag op basis van gesprekken met Oeigoerse asielzoekers en statushouders in Nederland.

Ze voelen zich onder druk om vooral niets te doen of zeggen wat als kritiek op China kan worden uitgelegd. Ze worden gebeld of krijgen berichtjes van familieleden in China die hen op het hart drukken toch vooral hun mond te houden. Of ze merken dat hun telefoons, social media profielen of andere online activiteiten werden gehackt. Een Oeigoer uit Amsterdam die al jaren in Nederland woont en anoniem wil blijven verklaart aan NRC:

Ik ben ’s nachts gebeld door mijn moeder. Ze zei dat ik overal ja op moest zeggen als ik zou worden benaderd door de Chinese politie met de vraag of ik met hen wilde samenwerken. Anders gaan we je broer verliezen, was de boodschap. Ik heb altijd gedacht dat je met rust gelaten zou worden als je niet politiek actief bent. Dat je een beetje mercy zou krijgen als je geen kritiek uitoefent op China, daar of hier. Dat is ijdele hoop gebleken. Mijn ouders zijn niet religieus en hebben dertig jaar voor een regeringsbedrijf gewerkt. Maar toch is hun zoon, mijn broer, opgepakt. Ik heb, net als de meeste Oeigoeren, het vertrouwen in China verloren. Ze willen de Oeigoeren verwijderen als bevolkingsgroep. Ze willen dat onze identiteit verdwijnt. In China is een groot tekort aan vrouwen, en veel minderjarige meisjes bij ons worden gedwongen om te trouwen met een Han-Chinees.

Mensenrechtenorganisaties waarschuwen al jaren voor de repressie van overwegend islamitische Oeigoeren in Xinjiang. Volgens Human Rights Watch zitten meer dan een miljoen Oeigoeren onder gruwelijke omstandigheden gevangen in ‘opvoedingskampen’. In een recent rapport van het China Tribunaal in Londen wordt zelfs gewaarschuwd dat gevangenen, maar ook leden van etnische minderheidsgroepen als de Tibetanen of de Oeigoeren, gedood worden om hun organen te kunnen verkopen.

Cc-foto: een demonstratie van Oeigoeren in Den Haag, FaceMePLS

Geef een reactie

Laatste reacties (10)