Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hoe dichtbij mag de natuur komen?

  •  
10-08-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
126 keer bekeken
  •  
D88-116379 - © - Morales

© Wolf (Canis lupus) howling

Nu een roedel wolven zich definitief heeft gevestigd in het Duitse Meppen, op loopafstand (voor wolven dan) van de Veluwe, dringt zich de vraag op hoe dicht wolven ons mogen naderen. Tegen het AD zegt wolvenexpert Maurice La Haye dat het een kwestie van tijd is voordat deze roofdieren zich ook in Nederland vestigen. ‘Als een roedel zo kort bij de Nederlandse grens zit, dan weet je dat een wolvengezin zich vroeg of laat ook vestigt in ons land.’
Dat wolven al een tijdje actief zijn in ons land is bekend. In maart 2015 werd voor het eerst sinds mensenheugenis weer een volwassen exemplaar ontdekt, dat vier dagen rond zwierf voor het weer vertrok. Het was de eerste sinds zo’n 150 jaar. Ter vergelijking: in Duitsland leven liefst 75 roedels, met zo’n 200 jongen.
Naar nu blijkt uit cijfers die De Volkskrant vandaag publiceert, zijn in 2018 tot nu toe al 134 door wolven gedode schapen gemeld bij Bij12, dat over dit soort incidenten gaat. In heel 2017 ging het om drie meldingen, terwijl in het jaar daarvoor er zelfs niet één dood schaap te betreuren viel. In juni van dit jaar doodde een wolf bij gelegenheid 26 schapen in Overijssel.
Om die reden roepen houders van schapen de overheid op hen financieel te ondersteunen. Op dit moment beschermen zij hun dieren door zelf waakhonden of hekken die onder stroom staan te bekostigen. Vooral dat laatste middel is erg efficiënt gebleken, zeggen experts. Gedupeerden zeggen echter dat de huidige schadeloosstelling voor elk dood schaap te laag is. Tegen de Volkskrant zegt schapenboer Herman Jansma uit Dalfsen: ‘Zolang de overheid dit beleid hanteert, moeten ze ook verantwoordelijk zijn voor eventuele consequenties. Het zou mij tienduizenden euro’s kosten om de wolf buiten te houden. Dat bedrag kan ik niet opbrengen.’
Dierenbeschermers wijzen juist op het feit dat wolven een functie hebben in de voedselketen en helpen bij het in stand houden van een gezonde algemene dierenpopulatie. Dieren verplaatsen zich vaker als er wolven in de buurt zijn, wat tot meer variatie in de natuur leidt.
Cc-foto: ANP

Meer over:

natuur, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.