Laatste update 21:57
5

Hoe ‘digitale epidemie’ van nepnieuws tot lynchpartijen leidt in India

De BBC heeft deze week een speciale themaweek rondom een grootschalig onderzoek naar nepnieuws. Onderdeel daarvan was een uitgebreid onderzoek in India, Kenia en Nigeria naar de manier waarop gewone burgers omgaan met nepnieuws en hoe zij het verspreiden. In alledrie de landen was wantrouwen ten opzichte van mainstream nieuwsbronnen reden om alternatieve bronnen te verspreiden, zonder enige poging om de inhoud te verifiëren, in de overtuiging dat men daarmee hielp om ‘het echte verhaal’ naar buiten te brengen. Ook nationalisme speelde een rol.

Mensen bleken bovendien hun eigen vaardigheden in het herkennen van nepnieuws te overschatten. Het aantal reacties onder een Facebook-post, de bijgaande afbeelding, de afzender of het feit dat een Whatsapp-bericht van een familielid of vriend afkomstig was, was reden om aan te nemen dat de inhoud klopte en kon worden doorgezonden.

In India heeft het masaal verspreiden van geruchten via WhatsApp tot een golf van geweld geleid, doordat mensen valse berichten over vermeende kinderontvoerders uit bezorgdheid deelden met vrienden en familie. Het afgelopen jaar werden minstens 32 mensen vermoord bij lynchpartijen als gevolg van geruchten die via social media of messaging apps verspreid werden. Het tragische verhaal Nilotpal en Abhishek wordt in de korte reportage hieronder verder uitgediept:

Geef een reactie

Laatste reacties (5)