22

Hoe duurder het brood, hoe meer rellen

Nieuwe studie legt een verband tussen Arabische lente en de stijgende voedselprijzen

Waarom braken de demonstraties in de Arabische wereld juist begin dit jaar uit? Naast aanwijzingen als sociale ongelijkheid, armoede, werkloosheid en problemen met de waterhuishouding is er nog één heel duidelijke aanwijzing stellen Britse onderzoekers: De stijgende voedselprijzen.

Volgens een nieuwe studie is de kans op rellen en onrust groter wanneer een bepaald voedsel prijsindex is bereikt. Wanneer deze boven de 210 uitkomt van de VN prijsindex is de kans op het uitbreken van rellen groter. Halverwege 2010 steeg de voedselprijs tot een prijsindex van 234.

Volgens de onderzoekers ziet het er naar uit dat de index de komende twee jaar boven de 210 blijft. “Het huidige voedselprobleem verplaatst de aandacht voor nationale politieke crisissen naar het wereldwijde probleem over zwakke bevolkingsgroepen en sociale orde. Met andere woorden, hele grote problemen”, verklaart één van de onderzoekers tegen The Guardian.

De onderzoekers van New England Complex Systems (NECSI) brachten in hun grafiek het uitbreken rellen en de hoge voedselprijzen bijeen. Bij het jaar 2011 is te zien dat de voedselprijzen om hun hoogst waren met daarbij een explosie van het uitgebroken rellen.

Volgens Yaneer, Bar-Yam, NECSI coördinator van het onderzoek is het duidelijk dat hoge voedselprijzen rellen veroorzaken. Rellen kunnen geen hoge voedselprijzen veroorzaken omdat het eerste lokaal is en het tweede mondiaal. Eerder onderzoek toonde ook al een verband. De uitbraken van sociale onrust in het Noorden en Midden-oosten van Afrika werden in de media vaak omschreven als voedseloorlogen. Van daaruit voorspelden de onderzoekers dat wanneer een prijsindex van 210 is gepasseerd het een jaar tot twee jaar duurt voordat er rellen uitbreken. 

Dat er nu een duidelijk verband is aangetoond is volgens Bar-Yam zeer nuttig:

Door deze vaststaande correlatie tussen globale voedselprijzen en sociale onrust kunnen we wiskundige modeles opstellen van de globale economie en crisissen. Daarmee kunnen we periodes van onrust in de toekomst zien aankomen.

The Guardian: Are food prices approaching a violent tipping point?

cc-foto: Sarah Carr

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (22)