116

Hoe een aangrijpende foto het debat over de vluchtelingencrisis veranderde

Peter Vandermeersch: 'Dit beeld vat de hele crisis samen' ... Hanna Verboom voegt daad bij woord en vangt zelf vluchtelingen op ... 10.000 Nederlanders melden zich als gastgezin

De foto vertelt niets dat we nog niet wisten maar nu zegt het beeld meer dan duizend woorden. Het beeld van het verdronken jongetje brengt een omslag in het denken. Ineens realiseren mensen zich dat er echt iets moet gebeuren, aldus Peter Vandermeersch.


Peter Vandermeersch, hoofdredacteur van NRC, gaf bij DWDD uitleg over de foto en zijn beslissing die te plaatsen. “Elke ouder heeft zijn kind ooit zo in bed zien liggen.” Er zijn net wat elementen die het verschil maken met alle andere foto’s. In het Verenigd Koninkrijk, tot nu toe zeer afwijzend tegen over vluchteling, slaat de stemming om.

Aan tafel ook actrice Hanna Verboom, een van de ondertekenaars van een petitie in De Telegraaf waarin opgeroepen wordt tot het opnemen van vluchtelingen. Zij wil zelf een vluchteling in huis nemen, net als haar collega Halina Reijn, en brengt daarvoor een zolder in gereedheid.

Myrthe Hilkens wil afreizen naar Griekenland om te gaan helpen of op een andere manier de handen uit de mouwen steken om vluchtelingen te helpen. De vrouwen zijn symbool voor de veranderende houding in Nederland. Het aantal mensen dat empathie heeft met vluchtelingen groeit en zij spreken zich steeds duidelijker voor humanitaire acties.

De Facebook-pagina voor gastgezinnen heeft al meer dan 20.000 likes. Bijna tienduizend mensen hebben aangeboden vluchtelingen onderdak te bieden. Aanmelden kan op de site.

Geef een reactie

Laatste reacties (116)