Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hoe één verkeerde tweet je leven compleet kan verwoesten

  •  
04-02-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
cyber bully
De Britse journalist Jon Ronson heeft het boek  Dit is vernederend: hoe één verkeerde tweet je leven kan verwoesten geschreven. Het gaat over de online schandpaal die Twitter heet en hoe mensen elkaar helemaal kunnen ophemelen of zo de grond in boren dat het zelfs effect heeft op je privéleven. In een interview met Trouw vertelt hij dat we sinds de afschaffing van de publieke schandpaal zo’n 180 jaar geleden niet zoveel macht gehad hebben om iemand publiekelijk terecht te wijzen en waarom iedereen zich daaraan schuldig maakt.
In het boek kaart Ronson, die onder andere voor The Guardian gewerkt heeft, de online massahysterie aan. Volgens hem gebeurt het veel te vaak dat er met duizenden op één persoon gesprongen wordt vanwege een verkeerde grap of opmerking en dan volstaat een berisping niet maar moet diegene verbannen of ontslagen worden.
"We zijn het allemaal. We willen laten zien dat we gepassioneerde mensen zijn, dat we goed willen doen. En wie nu denkt: ik heb nog nooit aan die publieke schandpaal meegedaan op sociale media, beseft hopelijk door de verhalen in mijn boek dat ze het zouden kúnnen doen."
Voor zijn boek deed Ronson onderzoek onder slachtoffers van de online schandpaal. Zoals de Amerikaanse Justine Sacco die eind 2013 net voor haar vlucht naar Zuid-Afrika tweette: ‘Op weg naar Afrika. Hopen dat ik geen aids krijg. Grapje. Ik ben blank!’. Toen zij vervolgens in Kaapstad aankwam was haar Twitteraccount ontploft, haar reputatie aan diggelen, was ze haar baan kwijt en iemand stond haar zelfs op het vliegveld op te wachten om haar reactie te filmen. Ronson:
"Was het een goede grap? Nee. Maar maakt dat goed wat vervolgens met Justine Sacco gebeurde en nog steeds gebeurt? Ze verloor haar baan, haar leven lag overhoop. En ook al is het inmiddels ruim twee jaar geleden, onlangs laaide de rel weer op toen ze als pr-dame in het nieuws verscheen namens haar nieuwe opdrachtgever. ‘Ze is terug, laten we ervoor zorgen dat ze weer ontslagen wordt’, las je direct in allerlei reacties. Schijnbaar vindt de twittergemeenschap dat zij voor altijd gestraft moet worden voor één domme opmerking."
De journalist kreeg zelf ook veel kritiek online naar aanleiding van zijn boek. Men dacht dat hij ervoor pleitte om mensen die foute grapjes maken of racistisch zijn te ontzien. Volgens Ronson zou racisme niet getolereerd moeten worden maar is het wel anders dan ‘iemands leven verwoesten vanwege één slechte grap’. Ook zegt hij uit eigen ervaring dat het beter is om je stil te houden, mocht je aan de digitale schandpaal genageld worden en te wachten totdat de storm weer gaat liggen.
Ronson doet tot slot een pleidooi aan alle Twitteraars.
"Laat ik zeggen dat ik hoop dat we van een kleuter met een pistool via een adolescent uitgroeien tot een volwassene met een pistool in zijn hand. Dat we er verstandig en vol empathie mee leren omgaan. Bij mij is dat opgroeien inmiddels begonnen. Ik doe niet meer mee aan dat publiekelijk verketteren."

Meer over:

leven, nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.