240

Hoe Elsevier van de vader van het verdronken jongetje een egoïst maakt

Opiniesite verzwijgt verhaal over marteling om getroffen man te framen

Op sociale media doet het verhaal de ronde dat het jongetje verdronken is omdat zijn vader in Europa naar de tandarts wilde. Dat frame is gebaseerd op het geëmotioneeerde relaas van een familielid waarbij een aspect wordt weggelaten.

Rechtse media liegen er graag op los en daarom denken ze dat alle andere mensen ook liegen. Elsevier maakt het wel erg bont in een artikel getiteld ‘Dit is het verhaal achter Syrisch jongetje Aylan’. Daarin wordt gesteld:

Volgens zijn zus besloot de familie een gevaarlijke overtocht te maken, vanwege het slechte gebit van Abdullah. Hij had implantaten nodig, maar een behandeling kostte zeker 14.000 euro. Dat geld kon zijn zus niet in één keer versturen. Vervolgens kwam hun vader met het idee om naar Europa te gaan om daar asiel aan te vragen. Eindbestemming was Zweden. Daar zou ook het gebit van Abdullah kunnen worden hersteld.

Dat klinkt schokkend en past precies in het frame dat rechtse media graag neerzetten van vluchtelingen, dat het egoïstische leugenaars zijn.

Elsevier vertelt echter maar de helft van het verhaal. De BBC legt uit waarom de man geen gebit heeft:

Volgens de Canadese journalist Terry Glavin, die met de tante sprak in Vancouver, werd Alans vader Abdullah gekidnapt tijdens het beleg door IS van Kobani eerder dit jaar en werden al zijn tanden er uit getrokken.

Hij is kortom gemarteld en kampt nog dagelijks met de ondraaglijke gevolgen daarvan. Elsevier kan dat weten want het artikel linkt zelfs naar het bewuste BBC-verhaal. Elsevier verdraait het verhaal nog meer. Zo beweert de opiniesite dat het gezin nooit een asielaanvraag heeft gedaan in Canada terwijl ze beweerden van wel. In werkelijkheid was er wel degelijk een poging gedaan asiel aan te vragen voor een oom maar die mislukte. Daarop werd besloten met mensensmokkelaars in zee te gaan om te ontsnappen aan de onhoudbare situatie in Turkije.

De opiniesite meldt ook dat het gezin vier jaar geleden naar Turkije vluchtte en sindsdien in Istanbul woont. Hoe de site daarbij komt is een raadsel. Het gezin vluchtte weliswaar vier jaar geleden maar toen vanuit Damascus naar de buurt van Kobani. Pas bij de strijd om Kobani vluchtte het naar Turkije.

Elsevier maakt zo met selectief shoppen in de feiten van een slachtoffer een dader en gaat over lijken in een poging het menselijk drama dat tot voor rechts ongewenste actie leidt te neutraliseren.

Alan Kurdi death: A Syrian Kurdish family forced to flee

Update 15:20 Elsevier heeft het verhaal aangepast. Er wordt niet meer beweerd dat het gezin al 4 jaar in Istanbul woonde en het verhaal van de tanden is opgenomen. Nergens wordt gemeld dat de correcties zijn aangebracht.

Geef een reactie

Laatste reacties (240)