Laatste update 20:22
44

Hoe jonge mannen online leren Joden te haten

Antisemitisme is wereldwijd schrikbarend aan het groeien. Vooral jonge mannen radicaliseren elkaar op internetplatforms waar vrijwel alles gezegd mag worden, zoals 4chan, 8chan, Reddit en Gab, maar ook op Twitter en Facebook. Met behulp van memes en wilde samenzweringstheoriën overtuigen ze elkaar dat er er een duivels plan bestaat om jonge, witte mannen op achterstand te zetten. De Volkskrant onderzocht maandenlang afgesloten chatgroepen op Discord en Whatsapp en vond deze moderne Jodenhaat ook in online discussies tussen Forum voor Democratie-leden en -aanhangers.

Hoewel Nederland internationaal goed scoort als het gaat om de acceptatie van joden en moslims, blijkt uit analyse van 30 duizend Twitter-accounts die binnen het domein van alt-right vallen dat het Nederlands met 6 procent de tweede grootste taalgroep is. Het Engels is veruit de grootste met een aandeel van 75 procent. Het percentage Nederlandse alt-right’ers is in werkelijkheid echter veel hoger, aangezien een groot deel van hen online louter in het Engels communiceert. De Nederlandse alt-right is dan ook zeer gericht op de VS.

De Volkskrant interviewde een van hen. Hij is vooral actief op 4chan en voorheen las hij hoofdzakelijk GeenStijl. Politiek voelt hij zich het meest thuis bij Forum voor Democratie (FvD). Hij beschrijft zijn radicalisatie als ‘wakker worden’ en vind ‘het mooie’ aan de racistische en antisemitische memes die welig tieren op online fora “dat je via humor te weten komt hoe het echt zit. Het zijn eigenlijk infographics, en je kunt wel zeggen dat ik door dit soort memes antisemitisch ben geworden”.

Een populaire alt-right-meme toont een lachende Donald Trump die Bernie Sanders vergast.

Sinds de opkomst van Donald Trump is antisemitisme ‘genormaliseerd en een dagelijkse praktijk’, aldus de Amerikaanse Anti-Defamation League (ADL). In 2017 zag de VS een toename van 57 procent van antisemitische incidenten. Trump voedt het antisemitisme door toespelingen te maken op een internationale elite die verantwoordelijk zou zijn voor al het onheil in de wereld en door het voeden van de antisemitische hetze tegen de Joodse zakenman George Soros. Retoriek met ‘een eeuwenoude antisemitische ondertoon’, aldus de ADL. In de top vijf woorden die voorkomen in biografieën van twitteraars die antisemitisme verspreiden is ‘Trump’ een van die vijf woorden.

Extreemrechts-onderzoeker Willem Wagenaar van de Anne Frank Stichting ziet in Nederland exact hetzelfde gebeuren bij Thierry Baudet, die recent in een radio-interview opriep tot een onderzoek naar de invloed van George Soros in Nederland. Volgens Wagenaar toont de retoriek over Soros dat er steeds minder weerstand is tegen antisemitisme: “Alsof Joodse samenzweringen een onderwerp zijn dat je gewoon kunt bespreken, zoals om het even welk ander politiek onderwerp.”

In de antisemitische online groepen die de Volkskrant onderzocht valt op hoe vaak Baudet wordt genoemd. Zijn opmerkingen over Soros worden met groot enthousiasme ontvangen, maar dat Forum voor Democratie de grootste partij kan worden – zoals Baudet graagt pocht te zeggen – wordt betwijfeld:

‘Ik weet zeker dat Thierry een Blanke Nationalist is, de vraag is of hij de grootste partij kan worden (sic).’ Meer dan 15 zetels voor FvD zit er volgens hem niet in. Een meerderheid voor remigratie, een Nexit of een islamverbod zal er langs deze weg dan ook niet komen, vreest hij. ‘De enige hoop die ik heb is een coup. Als je de cijfers van de oorlog kent, weet je dat er meer collaborateurs waren dan verzetsstrijders en dat 98 procent gewoon lekker de bezetting uitzat. Het enige wat ons kan tegenhouden is de (((VS))) of een toekomstig EU leger.’

Lees het hele artikel van de Volkskrant hier.

Geef een reactie

Laatste reacties (44)