6

Hoe lang gaat de Belgische formatie deze keer duren?

Informateur Bart De Wever geeft zijn opdracht terug

Het is de Belgische informateur Bart De Wever niet gelukt om een nieuwe Belgische regering te formeren. De eerste verkenning is mislukt. Woensdag geeft hij daarom zijn opdracht terug aan koning Filip. Deze zal later zelf nieuw overleg opstarten met alle politieke partijen, om zo een nieuwe informateur aan te wijzen.

De vorige regeringsformatie in 2010 ging niet zo rap; pas na 541 dagen werd er een nieuwe regering gevormd. Ook toen won de N-VA de verkiezingen en mocht het als eerste een informateur leveren. Ook toen was dat Bart De Wever en ook toen gag hij enkele weken na de verkiezingen de opdracht terug aan de regering.

De Wever onderzocht nu of de door hem gewenste centrumrechtse regering zonder de sociaal-democraten van premier Elio Di Rupo mogelijk is, maar moet concluderen dat het niet lukt. De Franstalige christendemocraten (CDH) zien de plannen van De Wever niet zitten en wezen hem af. Bovendien heeft de CDH zich voor een Waalse regering verbonden met Di Rupo’s PS. Het buitenspel zetten van PS op nationaal niveau is dan ook ondenkbaar.

De Vlaamse christendemocraten (CD&V) en de Franstalige liberalen (MR) willen wel samenwerken met de N-VA.

Hoe lang denk jij dat de formatie deze keer gaat duren? Laat je schatting in een reactie achter.

Geef een reactie

Laatste reacties (6)