15

Dit is hoe slecht de Britse McDonald’s zijn medewerkers behandelt

De Britse actiegroep Momentum vraagt aandacht voor de slechte situatie waarin het personeel van McDonald’s zich bevindt. In een parodie op McDonald’s-Reclame laat Momentum, een groep geïnspireerd door de campagne van Labour-leider Jeremy Corbyn, heel duidelijk zien wat er zoal mis gaat:

Medewerkers van McDonald’s in het Verenigd Koninkrijk hebben afgelopen week voor het eerst in de geschiedenis van de fastfoodketen gestaakt. Zo’n tweehonderd mensen – personeel én sympathisanten – gingen de straat op uit protest tegen het lage loon en de slechte arbeidsomstandigheden.

Het miljardenbedrijf weigert in het Verenigd Koninkrijk om zijn medewerkers iets anders dan 0-urencontracten aan te bieden, ondanks eerdere beloftes daarover. Medewerkers ouder dan 25 jaar verdienen er op dit moment slechts zo’n 8 euro per uur, ook dat moet omhoog. Hoewel het stakend personeel uit slechts twee vestigingen afkomstig was, zijn er vanuit het hele land meldingen van ‘pestgedrag’ en ‘extreme stress’. Ook zouden vrouwelijke medewerkers seksueel geïntimideerd worden en immigranten te maken krijgen met racisme.

Een van de stakende medewerkers is Lewis Baker, student en al vier jaar in dienst bij het bedrijf. In een artikel voor de Huffington Post schrijft hij:

We hebben geen andere keus dan staken. Het is onze enige overgebleven optie. We moeten mensen op de hoogte stellen van onze arbeidsomstandigheden en de manier waarop we door McDonald’s worden behandeld. Onze klachten worden keer op keer door het bedrijf genegeerd.

Nadat de staking was aangekondigd, zouden medewerkers door hun managers onder druk zijn gezet om vooral niet mee te doen. Ook werd hen afgeraden een vakbond te vormen.
McDonald’s zelf heeft in een verklaring laten weten dat er wat hen betreft niets aan de hand is binnen het bedrijf. De staking zelf werd afgedaan met: ‘Ach, het was slechts een heel klein percentage dat meedeed.’

Geef een reactie

Laatste reacties (15)