2

Hoe meer tweets, hoe meer stemmen?

Amerikaans onderzoek toont verband tussen aantal tweets over politicus en aantal stemmen bij verkiezingen aan

Uit een Amerikaans onderzoek van Indiana University blijkt dat er een link is tussen het aantal tweets en het aantal stemmen dat een politicus krijgt. De link zou zelfs sterker kunnen zijn dan tot nu toe vermoed werd. Alleen al de kwantiteit van tweets over een kandidaat kan een Amerikaanse verkiezingsuitslag voorspellen.

De conclusie van de onderzoekers: het aantal tweets over een kandidaat komt duidelijk overeen met het percentage stemmen dat die persoon uiteindelijk kreeg. De onderzoekers analyseerden voor hun onderzoek ruim 537 miljoen willekeurige tweets uit de perioden 1 augustus tot 1 november 2010. Ze vergeleken de tweets met de uitkomst van de stemmen voor republikeinse en democratische kandidaten tijdens de verkiezingen van 2 november 2010.

De opmerkelijkste ontdekking zit hem in dat de inhoud van de tweets er niet toe lijkt te doen. Ook maakt het niets uit of een politicus een ‘gevestigde waarde’ heeft, noch kan de demografische samenstelling van zijn district de uitkomst beïnvloeden. De ‘alle publiciteit is goede publiciteit’-regel lijkt op te gaan.

Twitter telt inmiddels al meer dan 500 miljoen gebruikers.

Het onderzoek: More Tweets, More Votes: Social Media as a Quantitative Indicator of Political Behavior
De Volkskrant: Twitter als peiling: hoe meer tweets, hoe meer stemmen

Geef een reactie

Laatste reacties (2)