8

Hoe pak je een dictator?

De gevreesde Rios Montt uit Guatemala zit achter de tralies, mede dankzij een documentaire 

Oud-generaal Rios Montt werd vrijdag veroordeeld tot 80 jaar cel wegens genocide. Het is bewezen dat hij trachtte de Ixil indianen in Guatemala uit te roeien omdat hij ze verdacht van linkse sympathieën. Montt was een van de vele Latijnsamerikaanse militaire dictators die in de jaren 60, 70 en 80 van de vorige eeuw door de VS in het zadel geholpen dan wel gesteund werden.

Watch Granito: How to Nail a Dictator on PBS. See more from POV.

In het Middenamerikaanse Guatemala zijn naar schatting 200.000 mensen gedood bij het onderdrukken van de gewapende opstand tegen het militaire regime. De meeste slachtoffer behoren tot de Maya indianen.

Montt is de eerste dictator en oorlogsmisdadiger die in Midden-Amerika met succes voor de rechter is gesleept. Om dat feit te vieren zet de Amerikaanse publieke omroep PBS twee weken lang een documentaire online ‘Granito: How to Nail a Dictator’ die laat zien hoe Montt gepakt kon worden. Daarbij speelde een andere documentaire, When the Mountains Tremble van Pamela Yates uit 1983, een belangrijke rol. De online documentaire laat zien hoe die film een granito werd, een zandkorreltje dat een ommekeer teweeg bracht. Te zien is onder meer hoe Yates neerstort met een legerhelikopter en hoe een vluchteling in New York haar op weg helpt.

BBC: Guatemala’s Rios Montt found guilty of genocide

Geef een reactie

Laatste reacties (8)