Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hoe Rosenthal een dappere strijdster voor mensenrechten laat vallen

  •  
09-02-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
paz_300.jpg
Nederland steunde jarenlang haar strijd maar nu ze de gevreesde ex-dictator Rios Montt uit Guatemala voor de rechter sleept niet meer 
Vrij Nederland schrijft:
5864080998_613f7fafb5
De vijfentachtigjarige voormalige Guatemalteekste dictator Efrain Rios Montt hoorde afgelopen week uiterlijk onbewogen de gruwelijke getuigenissen aan tijdens de eerste zitting van zijn proces. Hij zou in de jaren tachtig opdracht hebben gegeven om Mayadorpen te vernietigen, waarbij duizenden mensen werden gedood. 
In totaal kwamen bij bloedbaden tussen 1960 en 1996 (toen formeel vrede werd gesloten tussen de regering en linkse opstandelingen) meer dan tweehonderdduizend mensen om het leven. Een waarheidscommissie van de Verenigde Naties stelde vast dat er sprake was van genocide en dat de staat verantwoordelijk was voor drieënnegentig procent van de schendingen.
Dat Rios Montt nu voor de rechter staat, kan in belangrijke mate op het conto worden geschreven van Claudia Paz y Paz, hoofd van het Guatemalteekse Openbaar Ministerie.  Sinds haar benoeming in 2010 werden kopstukken van de drugsmaffia opgepakt, het OM arresteerde in no time de moordenaars van een beroemde Argentijnse zanger, en ook de gruwelijke lynchpartij van zevenentwintig landarbeiders leidde tot arrestaties. 
cc-foto: Us Embassy Guatemala, Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Ckinton ontmoet Claudia Paz y Paz.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.