18

Hoe Rosenthal een dappere strijdster voor mensenrechten laat vallen

Nederland steunde jarenlang haar strijd maar nu ze de gevreesde ex-dictator Rios Montt uit Guatemala voor de rechter sleept niet meer 

DSC_3778
Vrij Nederland schrijft:

De vijfentachtigjarige voormalige Guatemalteekste dictator Efrain Rios Montt hoorde afgelopen week uiterlijk onbewogen de gruwelijke getuigenissen aan tijdens de eerste zitting van zijn proces. Hij zou in de jaren tachtig opdracht hebben gegeven om Mayadorpen te vernietigen, waarbij duizenden mensen werden gedood. 

In totaal kwamen bij bloedbaden tussen 1960 en 1996 (toen formeel vrede werd gesloten tussen de regering en linkse opstandelingen) meer dan tweehonderdduizend mensen om het leven. Een waarheidscommissie van de Verenigde Naties stelde vast dat er sprake was van genocide en dat de staat verantwoordelijk was voor drieënnegentig procent van de schendingen.

Dat Rios Montt nu voor de rechter staat, kan in belangrijke mate op het conto worden geschreven van Claudia Paz y Paz, hoofd van het Guatemalteekse Openbaar Ministerie.  Sinds haar benoeming in 2010 werden kopstukken van de drugsmaffia opgepakt, het OM arresteerde in no time de moordenaars van een beroemde Argentijnse zanger, en ook de gruwelijke lynchpartij van zevenentwintig landarbeiders leidde tot arrestaties. 

Lees verder op de site van Vrij Nederland hoe Rosenthal deze moedige vrouw op dit cruciale moment in de steek laat

cc-foto: Us Embassy Guatemala, Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Ckinton ontmoet Claudia Paz y Paz.

Geef een reactie

Laatste reacties (18)