35

Hoe veilig is kerncentrale Borssele?

Economische Zaken besloot slechts 40 procent van reactorvat te testen en oordeelt 'alles is veilig' ... GroenLinks eist volledige test op haarscheurtjes

GroenLinks maakt zich zorgen om de veiligheid van kerncentrale Borssele. In april vorig jaar werd het reactorvat nog gecontroleerd, maar niet in zijn geheel. Slechts 40 procent werd onderzocht. GroenLinks trekt nu aan de bel en vraagt aan minister Henk Kamp (Economische Zaken) om het hele reactorvat te onderzoeken op haarscheurtjes.

Vorig jaar zomer zijn haarscheurtjes gevonden in de reactorvaten van twee Belgische kerncentrales (Tihange en Doel). Naar aanleiding daarvan werd besloten ook het reactorvat in Borssele te controleren. Uit dat gedeeltelijke onderzoek concludeerde minister Kamp en exploitant EPZ dat de kerncentrale helemaal in orde is. Vanuit de Zeeuwse Staten werd een motie ingediend om alsnog het totale reactorvat te inspecteren, maar dat mocht niet baten. Kamp legde de motie gewoon naast zich neer.

Dankzij een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur is het rapport van het onderzoek, waarin onder meer het plan van aanpak staat voor de ultrasone metingen, in handen van GroenLinks. Hieruit blijkt volgens de partij dat de Kernfysische Dienst, die onder het ministerie van Economische Zaken valt, zelf vond dat kon worden volstaan met een beperkt onderzoek. “De slager heeft zijn eigen vlees gekeurd”, aldus Leen Harpe fractievoorzitter van de Statenfractie van GroenLinks in Zeeland.

Liesbeth van Tongeren, GroenLinks-Tweede Kamerlid gaat de kwestie aan de orde stellen bij minister Kamp.

PZC: GroenLinks eist opnieuw complete test reactorvat kerncentrale Borssele

cc-foto: RNW

Geef een reactie

Laatste reacties (35)