107

Hoe veilig is ons drinkwater?

Update: Is ons drinkwater afdoende beschermd in de Drinkwaterwet?

Ontvangt een land uit Europa noodsteun? Dan moet het in ruil daarvoor de drinkwaterdistributie te koop aanbieden van de Trojka. Voor multinationals is water een interessante investering. Portugezen die nu al water moeten afnemen van een commercieel bedrijf, klagen dat de prijst stijgt en de kwaliteit daalt door de privatisering.

Update 10.00

In deel twee van de tweeluik van Nieuwsuur wordt onderzocht of ons drinkwater voldoende beschermd is in de Drinkwaterwet. 

Eerder:

Oud IMF-topman Antonio Borges verklaart tegen Nieuwsuur geen keus te hebben gehad. De privatisering van het drinkwater gebeurt onder dwang. Hij begeleidt in Portugal die privatiseringen. Griekenland verwacht de op één na grootste drinkwatervoorziening van Thessaloniki dit jaar nog te verkopen. 

In Nieuwsuur noemt Jerry van den Berge, waterspecialist van de Europese vakbond EPSU, de verplichte verkoop een kwalijke zaak:

“Overheden worden onder druk gezet hun waterbedrijven te verkopen om de staatsschuld af te lossen. Ze krijgen er geen goede prijs voor en zijn hun zeggenschap over de toekomstige watervoorziening kwijt. Inkomsten uit het water verdwijnen in de zakken van multinationals.” 


Minister Dijsselbloem heeft geen bezwaar tegen de verplichte verkoop. “De gevraagde privatiseringen kunnen op deze manier bijdragen het concurrentievermogen en de concurrentiepositie van zowel Portugal als Griekenland te versterken”, aldus de minister. 


In Nederland is in de drinkwaterwet vastgelegd dat onze waterbedrijven niet geprivatiseerd mogen worden. In Nieuwsuur vanavond het tweede deel van de tweeluik over hoe goed wij beschermd zijn.

Geef een reactie

Laatste reacties (107)