8

Hoe VICE zich het leplazarus lacht om het Mediaoverzicht van de NOS

'De belangrijke stap van de NOS in de geschiedenis van media en journalistiek'

Dinsdagochtend vond een historisch moment voor de journalistiek plaats. Zoals gewoonlijk zette het NOS-journaal in het Mediaoverzicht de belangrijkste berichtgeving uit de kranten op een rij. Uit gratis krant Metro nam het een wel heel bijzonder artikel over, zo schrijft VICE-redacteur Ewout Lowie.

Wat er aan de hand is: online media moeten het hebben van ‘clicks’. Sinds ze ontdekt hebben dat werken met artikelen in de vorm van lijstjes meer clicks genereren, is dat type artikel exponentieel gegroeid.

Lowie schrijft daarover:

Ook Metro snoept graag mee van de clickbaitpap, en maakte een lolzy lijstje van typische mensen die op ieder kantoor werken, met de titel Deze 8 types op kantoor vermijd je ’t liefst. Het artikel verscheen op papier, wat de definitie van clickbait door de war schopt. Er hoefde niet geklikt, maar gepauzeerd tijdens het bladeren te worden, en dus zou je kunnen spreken van bladerbait? Anyway, het artikel staat ook online dus we kunnen het alsnog gewoon een clickbaitartikel noemen. Maar dan dus in de krant.”

Het artikel is dus een verzonnen bericht, zonder nieuwswaarde. Het is totaal fictief en, zoals VICE schrijft, lolzy. Toch wist het een weg te vinden naar het Mediaoverzicht van de NOS.

VICE:

Jeroen Overbeek besprak de inhoud van een door een medium verzonnen bericht, wat dus nieuws werd bij een ander medium – zelfs een van de belangrijkste Nederlandse nieuwsmedia. Zonder enige tussenkomst van bijvoorbeeld ‘de realiteit’, of ‘een daadwerkelijke gebeurtenis’. Hiermee is er een nieuwe stap gezet in ‘de hyperrealiteit’ waarin we leven – een idee dat is beschreven door Jean Baudrillard […] Zijn idee: er is steeds minder waarheid, omdat we al onze werkelijkheid baseren op iets dat we zelf (de mensheid) hebben bedacht (in de media).

Nu VICE hier een bericht over heeft gemaakt, is er een nieuwe metalaag ontstaan, beseft ook de auteur Lowie.

Lees hier het artikel van VICE

De betreffende nieuwsuitzending terugkijken doe je hier (fragment vanaf 06.20)

Geef een reactie

Laatste reacties (8)