382

Hoekje Schilderswijk wordt nieuw Staphorst

Update: Gemeenteraadsleden VVD, CDA en D66 in Den Haag herkennen het in Trouw geschetste beeld niet ... PvdA: "Dit kan niet en dit mag niet"... 'Orthodoxe moslims leggen strenge normen op in 'vergeten driehoek'

Een deel van de Haagse Schilderswijk ontwikkelt zich tot een enclave van orthodoxe moslims. Er wonen meer orthodoxe moslims bij elkaar dan elders in de stad en zij willen hun regels ook op straat toepassen. Bewoners die niet-moslim zijn, maar ook gematigde moslims, hebben daar last van.

Dal schrijft Trouw op basis van eigen onderzoek. Een journalist van de krant bezocht de afgelopen maanden regelmatig het stukje van de Schilderswijk, waar ongeveer 5000 mensen wonen. Hij sprak er met tientallen (oud-) bewoners, vrijwilligers en professionals van overheidsdiensten en maatschappelijke organisaties. Het gebied wordt de ‘vergeten driehoek’ genoemd, omdat het is overgeslagen bij de stadsvernieuwingsprojecten in de wijk.

Mensen zeggen dat ze op straat worden aangesproken op alles wat de orthodoxe meerderheid niet bevalt. Van roken op straat tot rokken boven de knie en jurken met spaghettibandjes. Een gesluierde moslimvrouw verdedigt dat door te wijzen op Staphorst, waar vrouwen toch ook lange rokken dragen:

De meerderheid bepaalt, dat is waar deze zogenaamde democratie Nederland op is gebouwd, maar o wee als ergens een andere of vreemde groep de meerderheid wordt.

De gemeente Den Haag kon op korte termijn geen ‘zorgvuldige en inhoudelijke’ reactie geven op dit ‘complexe onderwerp’.

Update:

De overheid moet onmiddellijk ingrijpen in wijken waar zich een moslimenclave dreigt te ontwikkelen. ,,Dat kan niet en dat mag niet in Nederland”, zegt PvdA-Tweede Kamerlid Keklik Yücel zaterdag in Metro. Yücel vindt dat buurtagenten moeten optreden als wijkbewoners door buurtgenoten in hun vrijheden worden beperkt.

Update 20.15 uur:
Haagse gemeenteraadsleden zeggen zich niet te herkennen in het beeld dat orthodoxe moslims andere bewoners van de Schilderswijk onder druk zetten. Dat meldt de NOS. Drie gemeenteraadsleden zijn naar aanleiding van het artikel in Trouw naar de wijk gegaan om de sfeer te peilen. CDA-fractievoorzitter Gert-Jan Bakker:

We weten dat er overwegend moslims wonen ja, maar we hebben niet gemerkt dat die het voor het zeggen hebben. Een kind heeft op school een keer tegen de juf gezegd dat ze wat bloot gekleed was en dat dat niet mag van Allah en een vrouw heeft via via gehoord dat iemand op de Haagse markt een opmerking maakte over de lengte van een rok

Bakker en zijn collega’s Ibo Gülsen van de VVD en Rachid Guernaoui van D66 spraken onder anderen met vrouwen, jongeren, buurtvaders en de politie.

In Het Oog op morgen doet Trouw-journalist Perdiep Ramesar zijn verhaal. Hij vertelt dat hij naar de wijk trok op zoek naar verhalen over jongeren die in Syrië zijn gaan vechten, maar dat hij hierop stuitte. Hij heeft geen van de beschreven acties zelf geobserveerd, maar baseert zich op de verhalen die hij te horen heeft gekregen.

Geef een reactie

Laatste reacties (382)