Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hoera! De economie is licht gegroeid

  •  
14-08-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
nijmegen300.jpg
Centraal Planbureau voorspelde krimp, maar tegen alle verwachtingen in maakte de economie een groei van 0,2 procent door
De Nederlandse economie is ook in het tweede kwartaal licht gegroeid. Dat meldt het CBS op basis van voorlopige cijfers. De groei ten opzichte van het eerste kwartaal was 0,2 procent. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, kromp de economie met 0,5 procent.
Het Centraal Planbureau verwachtte juist een krimp van 0,75 procent voor het hele jaar. De lichte groei is daarom opmerkelijk, maar het is nog te vroeg om te juichen. “Ondanks de lichte groei zit Nederland nog steeds in een periode van laagconjunctuur”, aldus het CBS. Dat is de neergaande fase in vrijemarkteconomie die gekenmerkt wordt door onder meer hoge werkloosheid en terughoudendheid onder consumenten.
RTEmagicC_cbs.jpg
De groei is te danken aan de export. In 2011 werd 3,6 procent meer geëxporteerd dan in het  tweede kwartaal van 2011. Wel waren de bestedingen van de consumenten opnieuw lager: er werd 1,3 procent minder uitgegeven dan vorig jaar. Ook de werkgelegenheid komt er het afgelopen kwartaal niet goed uit: er waren 55.000 banen minder dan een jaar geleden, een daling van 0,7 procent.
cc-foto: Marco Derksen

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.