20

Hoera, de verzorgingsstaat blijft bestaan!

Maar hoe zit het dan met de participatiesamenleving? ... Premier Rutte heeft volgens ChristenUnie-leider Slob ook geen idee

Hoera, de verzorgingsstaat blijft bestaan! Dat valt althans op te maken uit een brief die premier Rutte over de participatiesamenleving schreef en maandagavond aan de Tweede Kamer stuurde. Koning Willem-Alexander zei in de troonrede nog dat de participatiesamenleving de verzorginsstaat zou vervangen.

participatiesamenleving_4741


De koning zei in september namens het kabinet:

De klassieke verzorgingsstaat verandert langzaam maar zeker in een participatiesamenleving.” 

In zijn brief schrijft Rutte maandag:

Het kabinet benadrukt dat de verzorgingsstaat blijft bestaan

Hoe zit het dan met de participatiesamenleving? ChristenUnie-leider Arie Slob verzocht de premier in november om dit toe te lichten. Het resultaat vindt hij maar “mager”, schrijft onder andere de Volkskrant dinsdag.

Het kabinet blijft in de ruim twee kantjes vrij algemeen.

Rutte schrijft in de brief dat de overheid nieuwe maatschappelijke initiatieven en samenwerkingsnetwerken vooral niet in de weg wil zitten. Burgers ‘participeren’ al vollop, stelt de premier. Met nieuwe trends als social media is het mogelijk om de eigen kracht in de samenleving beter te benutten. Volgens hem wordt de kwaliteit van oplossingen zo hoger en zijn de kosten vaak lager, zo schrijft Trouw.

Veel te vaag, vindt ChristenUnie-leider Slob:

Ik begrijp niet waarom ze hier zo lang over hebben gedaan. Het kabinet blijft in de ruim twee kantjes vrij algemeen over de participatiesamenleving. Er valt veel meer over te zeggen. Dit nodigt alleen maar uit tot een debat

En dat debat heeft Slob dan ook aangevraagd.

Trouw: Slob: Magere visie kabinet op participatiesamenleving

Volkskrant: Brief participatiesamenleving leert Kamer niets nieuws

Foto-cc: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (20)