Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hoera! Statiegeld blijft bestaan

  •  
17-06-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Statiegeld_300.jpeg
Het statiegeld op grote plastic drankflessen blijft toch bestaan. Staatssecretaris  Mansveld heeft plannen voor afschaffing voor onbepaalde tijd uitgesteld
Dat staat in een brief van staatssecretaris Mansveld van Milieu die donderdag naar de Tweede Kamer gaat, melden bronnen in Den Haag
Mansveld komt met de plannen naar aanleiding van een onderzoek van de Inspectie Leefomgeving en Transport. Daaruit blijkt dat er nog steeds PVC-flessen in de supermarkt liggen. Daarmee voldoet de verpakkingssector niet aan de voorwaarden voor het vrijgeven van statiegeld, meldt RTL Nieuws. 
Het statiegeld op grote pet-flessen zou eigenlijk al op 1 januari 2015 worden vrijgegeven: een vurige wens van de verpakkingsindustrie. De industrie wil van het statiegeld af omdat ze het systeem te duur vindt en de supermarkten opgescheept zitten met de lege flessen in de winkels.
Protest milieuorganisaties Milieuorganisaties waren echter niet te spreken over de plannen van de staatssecretaris. Zij stelden dat statiegeld helemaal niet duurder hoeft te zijn als het breed wordt ingevoerd. Statiegeld op kleine flesjes en blikjes maakt ook een einde aan het zwerfvuil en vermindert de plastic soup in de oceanen, aldus de milieuorganisaties. En ze krijgen nu dus gelijk.
Depots Maatschappelijke instellingen, zoals scholen en sportclubs, krijgen straks de mogelijkheid om grote hoeveelheden flesjes en blikjes in te zamelen in ruil voor een vergoeding. Dit zou vanaf 1 januari 2016 mogelijk moeten zijn. De instellingen moeten de flesjes niet bij de supermarkten inleveren, maar bij ‘speciale depots.’ Het is helaas niet de bedoeling dat particulieren afval gaan inzamelen om voor deze retourpremie in aanmerking te komen.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.