46

Hoera, we mogen weer boter!

Cholesterol blijkt niet het echte probleem ... Boter, kaas, yoghurt en eieren juist goed voor mensen 

Goed nieuws! We mogen weer zonder schuldgevoel genieten van vette zuivelprodukten, dat zegt een van de topcardiologen ter wereld, dokter Aseem Malhotra, in het British Medical Journal. Volgens Malhotra zijn verzadigde vetten in verse producten ten onrechte gedemoniseerd. Niet vet, maar suiker zou de grote boosdoener zijn die onze gezondheidsproblemen veroorzaakt.

Malhotra in The Independent:

Op basis van mijn analyse van onafhankelijk onderzoek blijkt dat verzadigde vetten in verse producten niet schadelijk en waarschijnlijk de gezondheid bevorderen. Boter, kaas, yoghurt en eieren zijn over het algemeen gezond en ongevaarlijk. De voedselindustrie heeft decennialang geprofiteerd van het vetvrije mantra omdat etenswaren die als vetvrij te boek staan vaak bomvol suiker zitten. We weten nu dat toegevoegde suikers de drijvende kracht zijn achter de obesitasepidemie, de stijging van diabetes en hart- en vaatziekten.

Recentelijk bleek uit een studie dat 75 procent van de mensen die een accute hartaanval krijgen, normale cholesterolgehaltes hebben. Ook is de hoeveelheid vet die mensen binnenkrijgen in de VS de afgelopen 30 jaar alleen maar gedaald, terwijl het aantal mensen met obesitas blijft stijgen. Volgens Malhotra heeft slecht dieetadvies ervoor gezorgd dat mensen nu massaal bloeddrukmedicatie krijgen voorgeschreven, terwijl een mediterraan dieet hun problemen had kunnen voorkomen.

Professor Peter Weissberg, medisch directeur van de British Heart Foundation is echter minder stellig. Volgens hem leveren dit soort studies vaak conflicterende resultaten op en lopen mensen met de hoogste cholesterolwaarden nog steeds de meeste kans op een hartaanval.

cc-foto: Taryn

Geef een reactie

Laatste reacties (46)