60

Hoes doet aangifte tegen PowNews en ‘Robbie’

Update: Volgens juristen maakt Hoes een grote kans op succes ... Burgervader Maastricht stapt op … Veel politici moeite met vertrek van Hoes ... VVD-fractie Maastricht: 'Er was geen enkele druk vanuit de gemeenteraad' 

Onno Hoes gaat juridische stappen voorbereiden tegen de mensen die er voor zorgden dat zijn privéleven op straat kwam te liggen. Dat zei de burgervader van Maastricht in de brief waarin hij zijn ontslag aankondigde. Met ’die mensen’ bedoelt Hoes onder andere PowNews die verborgen camera opnames uitzond van de 20-jarige Robbie die een aantal dates had met de burgervader.

Vorige week is een deel van mijn privé leven tot mijn grote ontsteltenis moedwillig en schaamteloos publiek geworden. Ik bereid dan ook met mijn raadsman zorgvuldige juridische stappen voor tegen degenen die hiervoor verantwoordelijk zijn.

Het is niet de eerste keer dat Hoes vanwege zijn privéleven in het nieuws komt. Ook vorig jaar klapte een jongen uit de school over de relatie die hij had met de burgervader, terwijl Hoes toen nog samen was met zijn partner Albert Verlinde. Uit de beelden van PowNews blijkt dat Hoes, nu vrijgezel, een aantal dates had met een 20-jarige jongen, zijn agenda met hem deelde en zijn dienstauto gebruikte om hem op te halen.
Hoes is woedend over het feit dat zijn privéleven op straat is komen te liggen.

Ik zal er voor strijden dat een openbaar bestuurder niet vogelvrij wordt verklaard en er een zeker privé domein blijft zodat hij of zij in balans zijn of haar functie kan vervullen. Het privé-domein moet voor een openbaar bestuurder worden beschermd en ik zal daarom de rechter vragen in dit conflict tussen ‘privé’ en ‘publiek’ een uitspraak te doen.

De PvdA zegt dat Hoes niet had hoeven aftreden vanwege de video-opnamens. Oud-burgemeester Job Cohen van Amsterdam vindt het een chique beslissing. “Hij heeft met deze beslissing de eer aan zichzelf gehouden”, zei in bij Nieuwsuur. Michel Severijns, fractievoorzitter van de VVD in Maastricht is bedroefd over het vertrek van Hoes, maar hij begrijpt zijn keuze wel. Volgens hem is Hoes niet onder druk gezet door de gemeente. “Hij heeft er zelf voor gekozen om te vertrekken.” De VVD vindt het ’enorm verwerpelijk’ dat er inbreuk is gemaakt op het privéleven van de burgemeester. “De actie van PowNews diende geen enkel doel, dan hem zo professioneel mogelijk te beschadigen”, aldus Severijns.

Hoes zegt in zijn brief af te treden omdat hij zijn stad en het bestuur de worstelingen om zijn privépersoon niet aan kan doen. “Dit besluit kan rekenen op instemming van de gouverneur”, aldus Hoes. De sollicitatieprocedure voor zijn opvolger is per direct gestart. Verwacht wordt dat nog voor de zomervakantie zijn functie is vervult. In de tussenliggende tijd zal hij aanblijven.

Uiteraard zal ik mij in de komende maanden blijven inzetten voor een stad die de deuren en ramen naar haar directe omgeving en Europa wagenwijd openzet. De open houding voor de wereld om haar heen zal Maastricht helpen om haar transitie tot internationale, dynamische kennis- economische- en woonstad ruimte te geven. De verjonging en internationalisering die de afgelopen jaren heeft plaatsgevonden en het herwonnen vertrouwen van de omgeving en de Euregio in de leidende positie van Maastricht moeten onverminderd doorgang vinden.

Update donderdag 12 december

Hoes heeft donderdag aangifte gedaan van smaad en laster tegen de PowNews en degene die verborgen camerabeelden van hem maakte. Woensdag kondigde hij de stappen al aan.

Volgens juristen maakt Hoes een goede kans op succes, aldus NRC:

Jurist Matthijs Kaaks zegt tegen NRC Handelsblad dat de beelden en de uitzending een “grove inbreuk” zijn op de persoonlijke levenssfeer van de burgemeester. Hoogleraar intellectueel eigendom Dirk Visser noemt in deze krant de inzet van een lokhomo “buitenproportioneel”.

Geef een reactie

Laatste reacties (60)