72

Hoeveel moet er bekend zijn om een aanslag tegen te houden?

Terrorist stond in register 'verdachte personen' … had enkele reis VS geboekt … vader waarschuwde VS ambassade maand tevoren … gebruikte bekende explosievenstof ... Verenigd Koninkrijk weigerde toegang

De aanslag op een vlucht Amsterdam-Detroit mislukte omdat ontsteking niet werkte en Jasper Schuringa de terrorist razendsnel uitschakelde. Maar hoe kon het zo ver komen? Er waren wel heel veel aanwijzingen tegen Umar Farouk Abdulmutallab.

Door redactie Joop

De vader de 23-jarige Nigeriaan die er bijna in slaagde een explosief tot ontploffing te brengen was vorige maand al naar de Amerikaanse ambassade in Nigeria gestapt om te waarschuwen voor de fanatieke geloofsovertuiging van zijn zoon. Die waarschuwing van een oud-minister en topbankier was voor de Amerikanen geen reden Umar Farouk Abdulmutallab zijn visum in te trekken. Dat visum was geldig van juni 2008 tot juni 2010.

De student komt samen met een half miljoen anderen voor in de Terrorist Identities Datamart Environment, een register met namen van personen die op de een of andere manier in contact staan met terroristen. Opname in dit register is overigens geen reden iemand een ticket te weigeren.

Volgens de verdachte zelf heeft hij een trainingskamp in al-Qaida in Jemen bezocht en handelde hij in opdracht van de terreurorganisatie. De Amerikaanse autoriteiten onderzoeken die claim nog maar als deze juist is waren ze dus kennelijk niet op de hoogte van zijn lidmaatschap.

Ook gingen er geen alarmbellen rinkelen toen de verdachte een enkele reis boekte naar een Amerikaanse bestemming. Normaal gesproken worden buitenlanders met een enkel ticket aan extra onderzoek onderworpen. Ook het feit dat hij geen bagagge bij zich had wekte geen argwaan.

De verdachte maakte gebruik van het uiterst explosieve middel pentaerythritol, hetzelfde spul dat de beruchte schoenterrorist Richard Reid gebruikte bij zijn eveneens mislukte poging in 2001 een toestel tijdens een transatlantische vlucht op te blazen.

Umar Farouk Abdulmutallab is er vermoedelijk in geslaagd door de controle op Lagos in Nigeria te komen, een vliegveld waarvan de veiligheidsprocedures andere landen al langer zorgen baren. Die zwakke schakel is geen reden transit-passagiers op Schiphol opnieuw te onderzoeken.

De Nigeriaanse student mocht in mei niet meer terugkeren naar het Verenigd Koninkrijk omdat hij zich in had laten schrijven bij een ‘nep onderwijsinstelling’. De briljante student viel tijdens zijn studie op omdat hij openlijk de Taliban verdedigde.

Toen hij zaterdag aan de Amerikaanse autoriteiten werd voorgeleid lachte hij.

CC-foto Dan Paluska, de luchthaven van Denver

Geef een reactie

Laatste reacties (72)