74

Hoezo tegen? Oppositie steunde kabinet meestal

Onderzoek naar stemgedrag, moties en amendementen ... SP en PvdD meest tegen voorstellen ... GroenLinks meest kansloos met moties ... PvdA meest succesvol in aanpassen beleid

Van de 218 wetsvoorstellen waarover door de Tweede Kamer met handopsteking werd gestemd, zijn de meeste aangenomen met instemming van de oppositie. Dat blijkt uit onderzoek van weblog Sargasso en ANP.

Sargasso schrijft:

De oppositie in de Tweede Kamer blaft altijd veel, maar bijt uiteindelijk amper. Zo is tijdens de regeerperiode van het minderheidskabinet van VVD en CDA, dat door de PVV werd gedoogd, geen enkel wetsvoorstel geblokkeerd. Dat blijkt uit een analyse door weblog Sargasso.nl en persbureau ANP van de stemmingen in de Tweede Kamer tussen 14 oktober 2010, de dag waarop het kabinet onder leiding van Mark Rutte werd beëdigd, en de val van dat kabinet op 23 april 2012. Alle 218 wetsvoorstellen waarover in die periode door handopsteken is gestemd, zijn aangenomen. De hamerstukken zijn daarbij niet meegeteld. De data zijn afkomstig van de Political Mashup groep van de UvA en Politix. De regeringspartijen, de SGP en gedoogpartij PVV stemden het meeste voor. De Partij voor de Dieren en de SP waren de grootste dwarsliggers. De Partij voor de Dieren zag geen heil in 63 van de 218 wetsvoorstellen, de SP gaf in 56 gevallen geen steun.

Lees verder bij Sargasso

Weetjes:

PvdD en SP waren de actiefste tegenstemmers.

SP diende meeste amendementen in, PvdA is tweede maar succesvoller.

Van de 58 amendementen die GroenLinks indiende werd 85 procent verworpen.

PvdA diende meeste moties in en had daarbij meeste succes.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (74)