22

Hof Egypte staakt om ‘bedreigende sfeer’

Beslissing over commissie die de nieuwe grondwet samenstelt uitgesteld

Het Opperste Constitutionele Hof in Egypte staakt al zijn werkzaamheden voor onbepaalde tijd omdat de rechters zich bedreigd voelen. Dat meldt de Volkskrant zondag. Zij gaan pas weer aan de slag als zij hun werk kunnen doen zonder ‘psychologische en materiële druk’, lieten de rechters in een verklaring weten.


Het hof zou zondag de legitimiteit toetsen van een commissie die aan een nieuwe grondwet heeft geschreven. Vraag is of de samenstelling van de, door moslims gedomineerde, commissie niet in strijd is met de grondwet, aldus de Volkskrant. Honderden islamitische supporters van president Mohamed Morsi kwamen naar het rechtsgebouw. Zij wantrouwen het hof, dat in juni de ontbinding van de Egyptische Tweede Kamer. Ook dit orgaan wordt gedomineerd door de Moslim Broederschap van Morsi.

De rechters schrapten de zitting onder druk van de demonstratie en gingen meteen in staking. Morsi wil al op 15 december een referendum houden over de grondwet. Of dat nu nog gaat lukken is een grote vraag. 

Het is de afgelopen dagen weer onrustig in de Egyptische hoofdstad Caïro. Eerder deze week gingen duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen wat gezien wordt als een machtsgreep van de president. Morsi kende zichzelf per decreet vergaande bevoegdheden toe. Zijn aanhang gelooft dat dit vooral tot doel heeft om de macht in te perken van aparatsjiks uit de Mubarak tijd.

Volkskrant: Hof Egypte staakt – rechters voelen zich bedreigd

Video NOS: Besluit commissie Egypte uitgesteld

Geef een reactie

Laatste reacties (22)