16

Hof: Fortis schuldig aan misleiding

De staat gaat vrijuit

Het Amsterdamse gerechtshof heeft geoordeeld dat Fortis, dat vanaf vandaag Aneas heet, zich in 2008 schuldig heeft gemaakt aan misleiding. Beleggers zijn misleidend en onvolledig geïnformeerd. De aandeelhouders hebben daarom recht op een schadevergoeding, stellen de rechters in hun vonnis.


Het Hof oordeelde dat Fortis beleggers heeft misleid door na de eerste reddingsoperatie in de media te berichten dat Fortis er ‘financieel sterker voorstond dan ooit’. Hoeveel Fortis de aandeelhouders precies moet terugbetalen is nog niet duidelijk. Dat zal in een aparte procedure door het hof worden beoordeeld.

Fortis, dat wist dat die informatie onjuist was, aan de markt een misleidend signaal afgegeven en beleggers op het verkeerde been gezet. Deze beleggers hebben – mogelijk – naar aanleiding van de gewraakte mededelingen besloten aandelen Fortis te kopen of deze te behouden. Zij kunnen daardoor schade hebben geleden. Fortis is voor die schade aansprakelijk”, zo oordeelde het hof.

FortisEffect en de aandeelhouders hadden ook verzocht om de transactie in oktober 2008 waarbij de Nederlandse staat het Nederlandse deel van het Fortis-concern heeft gekocht, ongedaan te maken. Die vorderingen heeft het hof afgewezen omdat, naar zijn oordeel, bij die reddingsoperatie geen rechtsregels zijn geschonden.
Lees meer over deze kwestie bij NRCQ

Geef een reactie

Laatste reacties (16)