Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hof: Google mag Belgen niet copy-pasten

  •  
06-05-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
google300.jpg
Belgisch Hof van Beroep wijst hoger beroep af... Publicatieverbod blijft van kracht
Het Belgische Hof van Beroep heeft bevestigd dat de zoekmachine Google geen foto’s van Frans- of Duitstalige kranten op de site mag plaatsen. In 2007 legde de Brusselse kortgedingrechter het publicatieverbod op, waarna Google in hoger beroep ging.
Op initiatief van Copiepresse, de vereniging van Franstalige en Duitstalige uitgevers legde de rechter Google destijds een dwangsom op van 25.000 euro per dag vertraging.
Google leeft sinds 2007 het publicatie verbod wel na, maar is het niet eens met de beslissing en beraadt zich nu over verdere stappen.
Google-woordvoerdster Anoek Eckhardt zegt in een verklaring:
Naar onze mening is het verwijzen naar informatie met korte titels en directe links naar de bron niet alleen legaal, maar moedigt het internetgebruikers ook aan om kranten online te lezen […] Dit doorverwijzen is de gangbare praktijk van zoekmachines, Google Nieuws en zo’n beetje iedereen op internet. Wij blijven geëngageerd samenwerken met uitgevers, en blijven zoeken naar nieuwe methoden om inkomsten te genereren met het online verspreiden van nieuws.
cc-foto: Karen Horton

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.