80

Hof: pedoclub Martijn niet langer verboden

Update: Kamerleden hebben moeite met uitspraak hof en gaan alsnog kijken naar mogelijkheid om vereniging te verbieden ... OM buigt zich over cassatie

Het gerechtshof in Leeuwarden ziet geen noodzaak om het verbod op de pedofielenvereniging Martijn nog langer in stand te houden. In 2012 had het Openbaar Ministerie een verbod afgedwongen bij de rechtbank in Assen. Enkele leden zijn in het verleden veroordeeld voor seksuele delicten, maar dat toont volgens het gerechtshof niet aan dat de vereniging strafbare feiten pleegt en een gevaar is voor de openbare orde.

Update 20:47
Kamerleden van PVV, D66, CDA en ChristenUnie hebben te kennen gegeven moeite te hebben met de uitspraak van het hof. CDA’er Omtzigt gaat onderzoeken of de initiatiefwet om pedoclubs te verbieden alsnog kan worden kan worden doorgezet. Ook het OM gaat kijken of er gronden zijn voor cassatie.

Eerder:
Het hof is met het OM van mening dat de website van Martijn de gevaren van pedofilie bagatelliseert en in sommige gevallen zelfs seksueel contact verheerlijkt. Volgens het hof gebeurt dat op een manier die de weerbare samenleving niet ontwricht. Ook is het hof van mening dat de schandalen in de katholieke kerk de roep om het verbieden van organisaties als Martijn hebben versterkt.

Voor de ontbinding van Martijn telde de vereniging zestig leden. Voorzitter Marthijn Uittenbogaard is blij met de uitspraak en zal in een overleg beslissen hoe verder te gaan.

NOS: Hof: geen verbod pedoclub Martijn

Geef een reactie

Laatste reacties (80)