Laatste update 22:25
12

Hof van Justitie fluit Polen terug om gedwongen pensioen rechters

Polen had de rechters van het Hooggerechtshof niet met gedwongen vervroegd pensioen mogen sturen en moet de rechters in kwestie hun functie met onmiddellijke ingang teruggeven. Dat is het oordeel van het Europese Hof van Justitie bepaald naar aanleiding van een klacht van de Europese Commissie. De EC vreest – evenals veel Europese leiders en mensenrechtenorganisaties – dat de rechts-nationalistische PiS-regering met deze maatregel de rechtsstaat ondergraaft.

In april werd de pensioenleeftijd van leden van het Hooggerechtshof verlaagd van 70 naar 65 jaar, waardoor in een klap 27 van de 72 zittende rechters vervangen konden worden door regeringsgezinde, conservatieve rechters. De Commissie vindt dat Polen daarmee bestaande EU-verdragen die de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht garanderen schendt.

Het oordeel van de rechter is nog geen definitief vonnis, maar een tussentijdse uitspraak in afwachting van een uiteindelijk oordeel. Het is nog niet zeker dat Polen de beschikking van het Europees Hof zal respecteren. Premier Mateusz Morawiecki wilde vandaag in Brussel alleen bevestigen dat hij de uitspraak had ontvangen, maar nog niet zeggen of zijn regering zich er ook aan zal houden.

cc-foto: Cédric Puisney

Geef een reactie

Laatste reacties (12)