Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hoge boetes voor digitale schandpaal

  •  
01-08-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
360 keer bekeken
  •  
Flickr_shoplifting_BonitaSarita_300.jpg
Update: CDA ziet niets in plannen CBP... College Bescherming Persoonsgegevens: Online foto's en video's posten van vermeende dief afgestraft met boete van 25 duizend euro
Wie foto’s en filmpjes van dieven op internet plaatst, riskeert straks een boete van 25.000 euro, zo meldt het AD maandag. Het opsporen van criminelen is voorbehouden aan politie en justitie, zegt het College bescherming persoonsgegevens (Cbp). En dus niet aan winkeliers, pompstationhouders en andere particulieren die verdachten aan de schandpaal willen nagelen.
De precieze bedragen worden vastgelegd in een wet waaraan het ministerie van Justitie nu werkt, aldus het AD. Privacy-waakhond CBP is als adviseur nauw betrokken bij de inhoud van de wet die komend najaar klaar moet zijn. Niet alleen winkeliers, maar ook individuen die op een website andere mensen aan de schandpaal nagelt, kan al snel een boete van 25.000 euro krijgen, zegt CBP-voorzitter Jacob Kohnstamm. Grote internetbedrijven, zoals Google, Facebook en Microsoft, kunnen wat de waakhond betreft zelfs rekenen op boetes die in de miljoenen euro’s lopen als ze de privacy van anderen in gevaar brengen.
Update 14.30
Het CDA ziet niets in het plan. CDA-Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg verklaart:
Het is de omgekeerde wereld dat de privacy van iemand die jouw huis binnendringt of die een diefstal pleegt in jouw winkel niet geschonden zou mogen worden.”
Lees meer bij het AD: Megaboete voor digitaal schavot
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.