31

Hoge Duitse rechter: Griekenland heeft gelijk met WO II-schuldclaim

Eis voor terugbetaling miljarden van gedwongen lening aan nazi's wel degelijk reëel

De Griekse regering eist ruim 10 miljard euro van Duitsland omdat het land tijdens de Tweede Wereldoorlog gedwongen werd leningen te verstrekken aan Berlijn. Die tegoeden zijn nooit terugbetaald. De claim wordt in Europa op hoongelach onthaald maar de Grieken krijgen nu steun uit onverwachte hoek.

Grèce, Des Guérilleros et partisans grecs prennent la poseDieter Deiseroth, rechter bij het Bundesverwaltungsgericht, de hoogste rechtbank van de Bondsrepubliek, verklaart tegenover weekblad Der Spiegel (betaalde editie) dat de claim van Griekenland terecht is. “Er is wat voor te zeggen dat het om een krediet is gegaan.” De herstelbetalingen van 115 miljoen Duitse mark die in 1960 werden gedaan veranderen daar niets aan. Van verjaring kan volgens de rechter, die ook expert is op het gebied van volkenrecht, geen sprake zijn. Volgens Deiseroth moet de kwestie voorgelegd worden aan het Internationaal Gerechtshof om zo tot een vergelijk tussen de twee landen te komen. Ook particuliere schadeclaims uit de Tweede Wereldoorlog maken volgens de rechter nog kans.

Bondskanselier Angela Merkel wil van geen terugbetaling weten en ook minister Jeroen Dijsselbloem heeft zich tot nu toe gekeerd tegen de terugbetaling, meldde Trouw vorige maand toen de Griekse regering onder leiding van de linkse premier Tsipras de claim op tafel legde:

Jeroen Dijsselbloem, minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep, sprak in maart dat de ‘Griekse praatjes’ niet helpen. “Duitsland heeft veel gedaan, juist om Griekenland te helpen met goedkope leningen. Het is tijd weer in de ‘constructieve stand’ te komen.” 

cc-foto: ww2gallery, Griekse partizanenstrijdsters die het land bevrijdden van de nazi’s

Geef een reactie

Laatste reacties (31)