0

Hoge opkomst verkiezingen Tunesië

Lange rijen voor de stembureaus

Bij de eerste verkiezingen sinds het verdrijven van de voormalige dictator Ben Ali is de opkomst boven verwachting.

Dat schrijft the Wall Street Journal. Om de eerste vrije verkiezingen na de val van de dictator veilig te laten verlopen, zijn 22.000 militairen en 20.000 agenten gemobiliseerd. Zij moeten de circa 7000 stembureaus in de 27 kiesdistricten beschermen. Aan de stemming doen ruim 80 partijen mee met circa 10.000 kandidaten, van wie de helft vrouw is.

In het parlement zijn er 271 zetels. Van de toekomstige parlementsleden wordt verwacht dat ze  een nieuwe grondwet uitwerken en een nieuwe staatsstructuur uittekenen. Als die nieuwe grondwet er is, komen er opnieuw verkiezingen. Dan pas zal de Jasmijnrevolutie voltooid zijn. Maar door het grote aantal partijen is het mogelijk dat een versnipperd parlement niet snel tot een consensus komt over hoe de nieuwe staat eruit moet zien.

Volgens peilingen wordt de conservatief-islamitische partij en-Nahda de grootste met 20 tot 30 procent van de stemmen. Volgens en-Nahda gaat islam goed samen met democratie en vrijheid en zal de partij geen verbod op alcohol nastreven of vrouwen dwingen zich te sluieren. Seculiere Tunesiërs zijn bang dat het land steeds sterker zal islamiseren. “Ons ultieme doel is het fundament te leggen van een solide en onomkeerbar democratisch systeem in Tunesië”, aldus de leider van en-Nahda Rachid Ghannouchi. “Beoordeel ons op wat we zeggen en wat we doen, niet op wat jullie denken dat onze geheime bedoelingen zijn.”

Voorlopig lijkt het er op dat de Tunesiërs vooral blij zijn dat ze eindelijk aan vrije verkiezingen kunnen deelnemen. Of zoals een van de wachtenden voor een stembureau het verwoordde toen hij de vraag kreeg wie er ging winnen: “Meneer, het zijn vrije verkiezingen, we winnen allemaal! We hebben al gewonnen.”

Bekijk hier een bizarre video over een immense rij voor een stembureau.

En bekijk hier een fotoserie van de verkiezingsdag in Tunesië.

Geef een reactie

Laatste reacties (0)