50

Hoge Raad oordeelt: niets mis met ‘penthouse’ Alexander Pechtold

De Hoge Raad ziet geen aanleiding om onderzoek te doen naar het “penthouse” van D66-leider Alexander Pechtold. Ruim tweehonderd mensen deden aangifte tegen Pechtold nadat bekend werd dat hij van een bevriende Canadese oud-diplomaat een appartement had gekregen.

De gift stamt uit 2017. In april van dit jaar werd bekend dat de Hoge Raad onderzoek zou doen. Joop schreef destijds:

Pechtold beschouwt de schenking als een privékwestie, omdat de Canadees een vriend is die hij al kent uit de tijd voordat hij de politiek in ging. De reeds lang gepensioneerde diplomaat had de flat als pied-à-terre. Pechtold mocht als vriend de flat gebruiken als dat zo uitkwam en gaf er de planten water. De D66-leider zag daarom geen aanleiding om het appartement ter waarde van 135.000 euro te laten opnemen in het geschenkenregister van de Tweede Kamer toen hij het kreeg.

De procureur-generaal bij de Hoge Raad heeft nu na onderzoek geconcludeerd dat er geen aanleiding is te denken dat het appartement geschonken is met de bedoeling Pechtold a;s Kamerlid te beïnvloeden. Ook het Openbaar Ministerie heeft de zaak onderzocht en ook zij hebben ‘geen vermoeden van een strafbaar feit’.

Bron: De Telegraaf / cc-foto: Sebastiaan ter Burg

Geef een reactie

Laatste reacties (50)