37

Hoge Raad verbiedt pedovereniging Martijn

Pedofielenvereniging Martijn wordt definitief verboden. Dat heeft de Hoge Raad vrijdag besloten. De hoogste rechtbank hield rekening met de vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vereniging, maar kwam tot de conclusie dat de seksuele integriteit van het kind zwaarder weegt.

Update 10.00
De Hoge Raad volgt hiermee het vonnis van de rechtbank van Assen in 2012, schrijft de Volkskrant. Het gerechtshof in Leeuwarden vernietigde dat vonnis vorig jaar. Het OM ging vervolgens in cassatie bij de Hoge Raad.

Volgens het hof in Leeuwarden stond niet vast dat Martijn strafbare feiten had gepleegd. Veroordelingen van bestuursleden of voormalige bestuursleden konden de vereniging niet worden aangerekend.

De advocaat-generaal bij de Hoge Raad was het daar al niet mee eens. Hij adviseerde vorige maand Martijn te verbieden, omdat in ieder geval vast dat Martijn seksueel contact tussen volwassenen en kinderen verheerlijkt. De advocaat-generaal stelde toen dat de bescherming van de lichamelijke en geestelijk integriteit van kinderen zwaarder moest wegen. Het oordeel van de advocaat-generaal wordt in de meeste gevallen door de Raad overgenomen.

Foto-cc: Yellowbird Woodstock

Geef een reactie

Laatste reacties (37)