27

Hoge straling Fukushima reikt ver buiten ‘safe-zone’

Gevaarlijk hoge radioactiviteit gemeten op weidegras 60 kilometer van de kerncentrale … 6.000 boeren moeten hun vee binnen houden

De stralingsbesmetting blijft zich uitbreiden rondom de Japanse kerncentrale Fukushima. Uit nieuwe metingen blijkt dat op 60 kilometer van de kerncentrale gevaarlijk hoge niveaus van radioactiviteit is aangetroffen. Dat is ver buiten de net opgehoogde veiligheidszone die de Japanse overheid heeft vastgesteld.

Uit een staal weidegras dat op 60 kilometer ten noorden van Fukushima ligt, zijn waarden gevonden die vijf keer de toegestane limiet overschrijden. Dat schrijft De Morgen. Experts ontdekten 1.530 becquerel radioactief cesium per kilogram in een staal gras van een boerderij in de stad Marumori. Wettelijk is de limiet vastgesteld op 300 becquerel.
De Amerikanen hadden eerder geadviseerd de veiligheidszone uit te breiden tot 80 kilometer van de kerncentrale. De Japanse overheid blijft vasthouden aan een omtrek van 45 kilometer, maar heeft inmiddels 6.000 boeren in het omliggende gebied de raad gegeven hun vee niet meer op het land te laten grazen en de dieren geen gras meer te voeren.
De Morgen: Besmet gras op 60 kilometer van Fukushima I

Geef een reactie

Laatste reacties (27)