10

Hoge verwachtingen bij start online krant De Correspondent

Het 'advertentievrije, journalistieke medium' nu online

Maart dit jaar kondigde filosoof en oud-hoofdredacteur van nrc.next Rob Wijnberg aan een nieuw online journalistiek medium te zullen starten. Samen met uitgever Ernst-Jan Pfauth, een vaste redactie en een aantal ‘correspondenten’ gaat de online ‘krant’ zich bezig houden met zaken die verder moeten gaan dan de waan van de dag. Onder de correspondenten bevinden zich onder meer Arnon Grunberg, Jelle Brandt Corstius, Femke Halsema en Rutger Bregman.


De verwachtingen zijn hoog; nog voordat de website online is, is het Wijnberg en co gelukt om voldoende geld binnen te halen om van start te kunnen gaan. Voor 60 euro per jaar krijg je toegang tot de website. Het minimum aantal leden van 15.000 werd in de eerste maand ruim gehaald.

Wijnberg heeft als doel een website zonder reclames en zonder één vaste financierder. Hierdoor zouden de journalisten vrijelijk te werk kunnen gaan. Naar eigen zeggen is De Correspondent:

De Correspondent is een dagelijks, advertentievrij medium met als belangrijkste doelstelling om de wereld van meer context te voorzien. Door het nieuws in een breder perspectief of in een ander licht te plaatsen, willen wij het begrip ‘actualiteit’ herdefinieren: niet om je aandacht te trekken, maar om je inzicht te bieden in hoe de wereld werkt.”

NRC legt concreet uit wat bezoekers van De Correspondent te zien/ te lezen krijgen:

De Correspondent plaatst elke ochtend (..) vijf artikelen van verschillende lengte van de verschillende correspondenten met ieder hun eigen specialiteit. (…)

Alleen leden van De Correspondent – die 60 euro hebben betaald – zien alle stukken. (…) Niet-leden krijgen een wervingsvideo te zien op de voorpagina van de site plus één voorbeeldverhaal. Leden kunnen wel artikelen delen met niet-leden, maar die zien dan slechts het stuk en niet alle interactieve mogelijkheden eromheen (filmpjes, archiefmateriaal, enzovoorts). 

(..) Daarnaast heeft elke afzonderlijke correspondent een eigen ‘tuin’. Op deze persoonlijke pagina beschrijft de redacteur waaraan hij op dat moment werkt.

Geef een reactie

Laatste reacties (10)