326

‘Hoge verwachtingen niet waar kunnen maken’

LIVE: Geplaagde PvdA-leider Job Cohen vertrekt per direct uit de Tweede Kamer: 'Ik heb PvdA niet effectief voor voetlicht kunnen brengen' ... Opvolging wordt bepaald door ledenraad

Job Cohen treedt met onmiddellijke ingang terug als politiek leider van de Partij van de Arbeid. Ook zijn voorzitterschap van de Tweede Kamerfractie legt hij per direct neer. Hij zal niet terugkeren naar de Kamer.

http://s.nos.nl/swf/embed/nos_video_embed.swf?tcmid=tcm-5-1194770″>
Update 16.45

Bij de persconferentie zei een zichtbaar geëmotioneerde Cohen:

“Ik ben twee jaar geleden opnieuw de landelijke politiek ingegaan omdat ik meende een effectieve bijdrage te kunnen leveren. We werden net niet de grootste partij. VVD en CDA kozen nadrukkelijk voor de PVV. Het is niet gelukt en dan heeft het niet zoveel zin om daarmee door te gaan.”

“Partijen bijeen brengen in plaats van polarisatie. Daar gaat het om. Terugkijkend daarnaar ben ik daar onvoldoende in geslaagd. Het gaat me aan het hart zoveel mensen teleur te stellen omdat ik de hoge, soms de veel te hoge verwachtingen niet heb kunnen waarmaken. Maar het gaat uiteindelijk niet om mij.”

Cohen betreurt het dat hij de hoge verwachtingen niet waar heeft kunnen maken. Hij herinnert de aanwezige pers aan bijna twee jaar geleden, toen hij aantrad als politiek leider: “Toen ik hier de hemel in werd geprezen. Iets dat helemaal niet kon. Maar die hoge verwachtingen hoor je te hebben bij deze functie.” 

Op de vraag wat er gebeurd zou zijn als de PvdA bij de verkiezingen de grootste was geworden, zegt hij: “Het was zonder enige twijfel heel anders gelopen.

Partijvoorzitter Hans Spekman vertelde hierna dat een politieke ledenraad binnenkort bijeen zal komen om een opvolger voor Cohen te kiezen. De voorzitter van de Tweede Kamerfractie zal uit de fractie zelf komen. Of dit de gedoodverfde politiek leider is en lijsttrekker bij de volgende verkiezingen moet daarna nog blijken.

Eerder
Toen hij eerder op de dag zijn vertrek bekend maakte, verklaarde Cohen:

“Bijna twee jaar geleden heb ik de overstap naar de landelijke politiek gemaakt omdat ik vanuit die positie wilde bijdragen aan een fatsoenlijke samenleving, waarin zoveel mogelijk mensen – ongeacht hun afkomst of achtergrond – tot hun recht komen. Ik moet helaas vaststellen dat ik er onvoldoende in ben geslaagd om in de politieke en media werkelijkheid van ‘Den Haag’ de weg naar deze fatsoenlijke samenleving geloofwaardig over het voetlicht te brengen.

Over de opvolging van Cohen wordt al volop gespeculeerd. Volgens NOS verslaggever Wilco Boom zijn Kamerleden Diederik Samson en Martijn van Dam mogelijke opvolgers.

PvdA-fractievoorzitter Marleen Barth van de Eerste Kamer noemt het tragisch dat het zo gegaan is:

“Job Cohen is één van de meest integere mensen die ik ken en dat hij tot dit besluit heeft moeten komen, zegt veel over het politieke klimaat en de cultuur op dit moment in Nederland.

Premier Rutte heeft Cohen bedankt voor de goede contacten gedurende een reeks van jaren, zo meldt onder andere de Volkskrant. “Over politieke grenzen heen was het contact altijd goed”, aldus Rutte in een verklaring. “Ik heb grote waardering voor de integere en respectvolle wijze waarop Job Cohen vanuit zijn idealen de publieke zaak heeft gediend. Persoonlijk wens ik hem alle goeds voor de toekomst.

Volg de Live feed van de NOS

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (326)