61

Hoge zorgkosten drijven tot wanhoop

Hoge zorgkosten brengen veel mensen in ernstige financiële problemen. Dat meldt RTL Nieuws op basis van eigen onderzoek. De redactie sprak met tientallen mensen die het water aan de lippen staat, doordat ze ziek zijn. “Experts bevestigen dat dit een groot, landelijk probleem is.”

Bijna 1 op de 7 mensen die RTL Nieuws sprak, heeft een lening moeten afsluiten of schulden gemaakt om de zorgkosten te kunnen voldoen. Ruim 1 op de 3 kan door de hoge zorgkosten niet meer rondkomen. 1 op de 5 maakt daarom geen gebruik van benodigde zorg. 1250 mensen meldden zich bij RTL Nieuws met vaak schrijnende verhalen bijvoorbeeld over het gedwongen moeten verkopen van een eigen huis of overgaan tot echtscheiding om kosten te verdelen.

Bijna tweederde laat weten meer kosten te hebben dan voorgaande jaren. Ziektes of aandoeningen die vaak terugkomen in ons onderzoek zijn kanker, diabetes, spierziektes of blessures na een ongeluk. Ook mensen die afhankelijk zijn van een speciale bril, schoenen of hoortoestellen kwamen we vaak tegen. (…) Een ander probleem is dat het soms heel moeilijk is om uit te vinden of iets vergoed wordt en hoe. Volgens lector Schuldpreventie en Vroegsignalering Tamara Madern is ‘het bureaucratische gedeelte’ veel groter geworden. “Mensen moeten veel meer zelf bijhouden.” Veel mensen die we spraken ervaren weinig hulp of steun bij het organiseren van hun zorg.

Meer bij RTL Nieuws: Torenhoge zorgkosten brengen Nederlanders in ernstige geldproblemen

cc-foto: Samana

Geef een reactie

Laatste reacties (61)