20

‘Hoger onderwijs moet flexibeler voor volwassenen’

Minister Bussemaker komt met plan dat bijscholing en doorleren voor volwassenen moet stimuleren

Volwassenen moeten meer mogelijkheden krijgen om door te leren of zich bij te scholen. Minister Bussemaker van Onderwijs en minister Asscher van Sociale Zaken presenteren een nieuwe plan aan de Kamer die deze situatie mogelijk moet maken.

In het plan staat dat Hogescholen zich flexibeler moeten gaan opstellen. Dat moeten ze onder andere doen door modules los aan te bieden. Nu zijn hbo-opleidingen er alleen gericht op een volledig leerprogramma met een afsluitend diploma. Ook krijgen hogescholen en universiteiten de mogelijkheid om opleidingen buiten hun stad aan te bieden, bijvoorbeeld op de werkplek van de deeltijdstudent.

Als een werknemer nog een studie wil volgen, moet hij zich aansluiten bij dag-studenten”, zegt minister Bussemaker. “Er wordt ook niet gekeken naar de kennis en ervaring die je in je werkende leven al hebt opgedaan.

Momenteel loopt het huidige project ‘leven lang leren’, maar dat voldoet niet meer omdat volwassenen te veel worden gedwongen in een voltijd programma. Het nieuwe plan moet het ook gemakkelijker maken voor mensen om zich volledig om te scholen zodat ze in een andere sector werkzaam kunnen zijn. Ook heeft Bussemaker ruimte gemaakt voor echt financiële middelen. Deeltijdstudenten in de zorg, welzijn en techniek krijgen van haar een bon ter waarde van 1250 euro omdat in deze sectoren een tekort is aan geschoold personeel. Daarmee kunnen ze inkopen doen.

NOS: Makkelijker bijscholing volwassenen

Geef een reactie

Laatste reacties (20)