Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hoger onderwijs raakt 2500 hoogleraren en docenten kwijt

  •  
06-01-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
katheder_300.jpg
Boetes voor trage studenten is een belangrijke kortingspost
In 2012 zal het hoger onderwijs flink moeten uitkleden omdat zij 20 procent minder geld krijgen van de overheid. De vereniging van universiteiten (VSNU) heeft berekend dat minstens 2500 hoogleraren en docenten hun baan verliezen door de bezuinigingen.
Trouw meldt dat boetes voor trage studenten en minder geld voor onderzoek de belangrijkste kortingsposten zijn. Het hoger onderwijs loopt een bedrag tussen de 700 en 900 miljoen euro mis. Dat is zo’n 15 procent van het totale budget.
Sijbolt Noorda, VSNU voorzitter zegt dat de ontslagen nog niet vast staan. “Maar deze cijfers zijn geen verzinsels. Het kabinet is wel degelijk van plan deze bezuinigingen door te voeren.
VSNU vindt het zorgelijk dat zoveel hoogleraren en docenten gedwongen moeten vetrekken. Naar verwachting zal het aantal studenten de komende jaren alleen maar toenemen. Ook vindt ze dat het kabinetsbeleid niet in lijn is met het streven om wereldwijd in de tof vijf van kenniseconomieën te komen.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.