10

Hogere kosten houden mensen weg van rechter

CBS wijst verhoging griffierechten in 2010 als oorzaak aan

Hogere kosten weerhouden mensen ervan om naar de burgerrechter te stappen. Dat concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uit cijfers die het vandaag heeft gepubliceerd. Het aantal zaken en uitspraken is tussen 2010 en 2012 met 20 procent gedaald, meldt de Volkskrant.

Strafzaken trekken de meeste aandacht, maar het zijn burgerrechters die de meeste zaken behandelen. Het gaat dan over zaken van burgers, bedrijven en overheden. De geschillen gaan meestal over financiële kwesties of familieaangelegenheden zoals echtscheidingen en voogdij.

De daling in het aantal burgerrechtszaken hangt volgens het CBS onder meer samen met de eind 2010 ingevoerde verhoging van het griffierecht.

Deze financiële drempel maakt het minder aantrekkelijk om naar de rechter te stappen.”

Griffierechten
Advocaat-generaal IJzerman schreef vorig jaar in een advies aan de Hoge Raad dat de verplichte griffierechten toegang tot de rechter “onaanvaardbaar” kunnen belemmeren. Hij deed dit naar aanleiding van een zaak waarbij het gerechtshof in Amsterdam de griffierechten van een failliet verklaarde ondernemer fors had verlaagd.

Het Amsterdamse gerechtshof vindt de toegang tot de rechter een “algemeen rechtsbeginsel, ook als het gaat om gedwongen bijdragen aan de overheid”. Bovendien vormt het heffen van griffierechten “per definitie een vorm van beperking voor de vrijheid van toegang tot de rechter”, aldus het arrest.

Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft tegen dit oordeel van de rechter beroep aangetekend, maar dat moet volgens IJzerman ongegrond worden verklaard.

Volkskrant: Minder mensen naar rechter door hogere kosten

Foto-cc: Sal Falko

Geef een reactie

Laatste reacties (10)