Laatste update 13:28
58

Hogere strafeis voor agenten in zaak Mitch Henriquez

De agenten die betrokken waren bij de arrestatie van Mitch Henriquez, die leidde tot zijn dood, hebben er geen vertrouwen in dat zij in de toekomst anders zouden handelen. Om die reden eist het Openbaar Ministerie (OM) een voorwaardelijke celstraf van zes maanden en een beroepsverbod van twee jaar. Eerder zag het OM geen verband tussen het hardhandige optreden van de agenten en de dood van Henriquez. ‘Voortschrijdend inzicht’ en een rapport van bijzonder hoogleraar forensische geneeskunde Wilma Duijst deed het OM van inzicht veranderen.

De advocaat-generaal zei vandaag in de beveiligde rechtbank van Schiphol dat de agenten “fors over de schreef zijn gegaan. Het was geen wild om zich heen schoppende man. Er zaten vijf agenten om Henriquez heen. Hij kon geen kant op. Het was een moeilijke aanhouding, er was verzet, of was het misschien op een gegeven moment een strijd op leven en dood? Het was in elk geval geen vrijbrief voor het door de agenten toegepaste geweld.” Een eerdere, lichtere straf vindt de aanklager dan ook niet langer gerechtvaardigd, omdat de agenten niets geleerd hebben van de zaak.

Wat het OM steekt is dat de verdachte agenten geen enkel inzicht tonen. “Ze hebben niks fout gedaan, zeggen ze”. De advocaat-generaal vroeg zich af hoe je in een zaak als deze recht doet. “Het spanningsveld tussen het leed van de nabestaanden en agenten die dit niet hebben gewild. Maar waarin zij wel fouten hebben gemaakt.”

Eerder wilde het OM een schuldigverklaring zonder straf op te leggen. De rechter veroordeelde de agenten in 2017 echter tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden, met een proeftijd van een jaar. Daar gingen de agenten tegen in beroep, waarna het OM tot een wijziging van haar standpunt kwam.

Geef een reactie

Laatste reacties (58)